UE trimite mai puține alimente și produse de igienă: Veste nu prea bună pentru săracii Vasluiului


Pachetele cu ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană vor fi distribuite de primării cu o frecvență de patru ori pe an, iar cele cu produse de igienă, de două ori pe an, dar numărul beneficiarilor va fi mai mic decât în anii trecuți.

Suntem la început de septembrie și, de regulă, în fiecare an pe vremea asta, se distribuiau alimentele de la Uniunea Europeană (UE) către vasluienii săraci sau măcar în depozitele din județ ajunseseră primele transporturi cu produse. Acum, suflă vântul…
În afară de întârziere, ediția din acest an a Programului Operațional Ajutorarea persoanelor Dezavantajate (POAD) vine cu o serie de noutăți atât la capitolul produse, cât și la capitolul categorii de beneficiari. Astfel, Autoritatea de Management pentru POAD a lansat spre consultare publică Ghidul Solicitantului „Acordarea de ajutoare alimentare și produse de igienă” pentru proiecte în valoare de 59 de milioane de euro.
„Pachetele cu produse alimentare vor fi distribuite cu o frecvență de patru ori pe an, iar cele cu produse de igienă, de două ori pe an”, anunță autoritățile.
În pachetul cu alimente din acest an s-ar putea regăsi făina, mălaiul, orezul, pastele făinoase, grișul, uleiul, zahărul, conservele de carne, pateul de ficat, compotul de fructe etc.
În pachetul de igienă vor fi produse pentru igiena orală – periuță, pastă de dinți, pentru igiena corporală – săpun, șampon pentru păr, și pentru igiena casei – detergent de rufe.
Din păcate, va scădea, se pare simțitor, numărul de beneficiari, în condițiile în care cei care vor primi pachete cu ajutoare sunt, conform ghidului:
a) familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, acordat în baza Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010, republicată, cu modificările ulterioare;
c) persoane/familii aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate.
Au fost excluse următoarele categorii de persoane:
– șomerii neindemnizați, precum și cei care beneficiază, în condițiiile Legii nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, de indemnizație de șomaj mai mică decât indicatorul social de referință (520 de lei);
– pensionarii sistemului public ale căror drepturi, obținute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, sunt sub indicatorul social de referință;
– pensionarii sistemului public beneficiari de indemnizația socială acordată potrivit OUG nr. 6/2009;
– persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991, privind acordarea de indemnizații și sporurilor invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.


Leave a Reply