Ultimii la comerţ exterior


În ciuda entuziasmului unui nou început de an, realitatea este că judeţul nostru intră în 2017 pe ultimul loc în ţară la doi indicatori importanţi pentru starea socio-economică: importuri şi exporturi.

Ultimele date economice centralizate de Institutul Naţional de Statistică nu dau motive de optimism vasluienilor. În cadrul regiunii Nord-Est, judeţul nostru se află pe ultimul loc atât la exporturi, cât şi la importuri, un lucru firesc având în vedere starea economiei locale, dar şi puterea de cumprare a locuitorilor.
Din totalul exporturilor la nivelul regiunii pentru intervalul ianuarie-august 2016, judeţul nostru deţine doar 6,6%, fiind devansat clar de Botoşani, cu aproape dublu, 11,6%. Judeţul Iaşi a exportat 31,5% din volumul de mărfuri, Bacăul – 19%, Suceava – 16%, iar Neamţul – 15,3%. Regiunea a deţinut o pondere de 4,7% în totalul mărfurilor exportate de România.
La importuri, Vasluiul are 4,8% din totalul pe regiune, în vreme ce Botoşaniul figurează cu 8,6%. Judeţul Iaşi a importat 27,4% din totalul Regiunii Nord-Est, Bacăul – 25%, Suceava – 20,6%, iar Neamţul – 13,6%.
Importul de mărfuri în Regiunea Nord-Est a reprezentat 4,3% din totalul importurilor ţării noastre.


Leave a Reply