Un an bun la trecut, unul şi mai bun la viitor: 2017 va fi crucial


Dacă 2016 a fost un an bun pentru municipiul Vaslui, în care s-au încheiat lucrările din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, 2017 va fi unul crucial. “Vom stabili proiectele pentru următorii cinci ani”, a spus primarul Vasile Pavăl, care a arătat că, până în 2020, Vasluiul are alocată pentru investiţii suma de 27 de milioane de euro.

„Vom încheia anul 2016 cu un excedent bugetar. Nu am cifra exactă, pentru că încă se lucrează. Ce înseamnă lucrul acesta? Că ne-am plătit toate datoriile, că am gestionat corect banii. Acel excedent bugetar se va regăsi anul viitor în zona de investiţii”, a declarat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, în ultima sa conferinţă de presă din acest an.
„2017 va fi anul cel mai greu pe care îl voi parcurge la primărie pentru că vom stabili proiectele pentru următorii trei-patru-cinci ani. Este anul în care vor porni pentru Vaslui o multitudine de proiecte”, a mai spus edilul, care a arătat că, până în 2020, Vasluiului i-a fost alocată suma de 27 de milioane de euro.
Pentru a fi şi mai clar, primarul a oferit spre comparaţie ceea ce s-a făcut în municipiu prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană: reabilitarea infrastructurii de străzi, a Centrului Civic, a iluminatului stradal şi modernizarea reţelei de transport. Totul cu aproape 18 milioane de euro.
„Ei, de acum vom avea cu aproape zece milioane de euro mai mult. O sumă, aş zice, chiar consistentă”, a continuat Pavăl.

Câteva probleme nerezolvate

Primarul a arătat că aşteaptă cu nerăbdare instalarea noului guvern pentru a rezolva câteva probleme stringente ale oraşului: “Prima este cea a Sălii Sporturilor, iar o a doua, cea a Palatului Copiilor, unde trebuie să acţionez cu mai multă hotărâre pentru a vedea ce avem de făcut. Este o responsabilitate a primarului şi mă voi implica mult mai activ”.
Un alt proiect important este preluarea în administrare a bazei fostei unităţi militare. Primăria a înaintat documentaţia necesară la Ministerul Apărării şi aşteaptă un răspuns. Pe o suprafaţă de 17,70 hectare, municipalitatea doreşte să realizeze, într-un termen de 20 de ani, un complex de centre sociale şi medico-sociale (cantină şi cămin pentru persoanele de vârsta a III-a, adăpost pentru victimele violenţei domestice, adăpost pentru oamenii străzii, centru pentru copii, o creşă/grădiniţă, centru de îngrijiri paliative şi balneofizioterapie), un centru cultural, zone de agrement, o sală de sport, spaţii verzi, căi de acces, locuri de parcare. Tot în locaţia fostei unităţi militare, pe o suprafaţă de circa zece hectare, se va înfiinţa un parc-grădină botanică.

„Îi pierdem pe cei mai buni specialişti”

„Am scos posturi din primărie şi de câte cinci ori la concurs, dar au rămas neocupate”, a arătat primarul Vasile Pavăl, dorind să sublinieze că în oraş se găsesc locuri de muncă, dar pentru că sunt slab salarizate, acestea rămân neocupate.
„Îi pierdem pe cei mai buni specialişti, care pleacă în străinătate, iar alţii nu se ridică la nivelul cerut. În fiecare săptămână primesc lista locurilor de muncă vacante. Sunt multe, dar sunt slab plătite şi oamenii îşi spun că decât să se ducă la 1.200 de lei, mai bine se duc în altă parte şi se descurcă. Nu sunt motivaţi pentru că joburile sunt slab plătite şi mulţi doresc ca de prima dată să aibă salarii mari. Ar trebui să terminăm să credem că ne aducem copiii acasă din străinătate. Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Nu li se pot oferi aici salariile pe care le au acolo. Problema care se pune este să-i păstrăm pe cei care îi avem, dar ce pot să ofer eu la Vaslui unui IT-ist?”, a adăugat edilul.

Revelion fără vedete

Vasluienii care se vor aduna în noaptea de revelion în Piaţa Civică nu vor avea parte de vedete naţionale, cântăreţi sau formaţii consacrate. Vor sărbători doar cu formaţii şi artişti locali.
„Mai bine asfaltăm o stradă”, a spus primarul Vasile Pavăl, care a explicat că vedetele sunt prea costisitoare şi mofturoase, unii cântăreţi ajungând să ceară şi 25.000 de mii de euro pentru un concert de 30 de minute: „Vom avea în Piaţa Civică numai formaţii şi artişti locali. Să mai lăsăm vedetele! Mai şi gâfâim şi ne batem să le aducem de la graniţa judeţului, le mai avem şi grija, să nu răcească. Vom avea foc de artificii, vasluienii vor bea şampanie în centru, totul va fi ca în anii trecuţi. Cred că distracţia va fi la ea acasă!”.


Leave a Reply