Un deceniu de asigurări pentru locuințe: Obligatoriu… pe sărite!


Mai puțin de 10% dintre casele și apartamentele din județul nostru sunt asigurate, deși Legea 260/2008 prevede amenzi pentru cei care nu se conformează. Edilii ezită să le aplice, pe motiv că vasluienii sunt foarte săraci și nu-și permit să achite ratele lunare la asigurări, cu atât mai puțin amenzile. În cazul unui dezastru, oamenii vor sta cu mâna întinsă către stat.

Deși au trecut aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, 2017 s-a încheiat pentru județul Vaslui cu un minus de 1.943 de polițe. Dacă în ianuarie anul trecut erau active 16.263 de polițe (urban – 11.263, rural – 5.203), la 31 decembrie mai erau în vigoare 14.523 (urban – 11.019, rural – 3.504).

Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), gradul de cuprindere în asigurările obligatorii a locuințelor din județul nostru este de numai 8,23%. Totodată, despăgubirile plătite anul trecut de firmele de asigurare au fost în valoare de numai 115.628 de lei.

Trebuie spus că, în cazul în care se produc calamități naturale (inundații, alunecări de teren și cutremure), doar vasluienii care au asigurare vor beneficia de sprijin financiar pentru refacerea locuințelor, iar ceilalți vor sta cu mâna întinsă către stat. Legea sus-menționată prevede că neasigurarea constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Primarii sunt cei care ar trebui să aplice amenzile.

Edilii vasluieni spun însă, la unison, că oamenii nu au bani nici măcar pentru polițele de asigurare obligatorii, așa că ar fi absurd să li se pretindă să plătească amenzi: „Unii localnici au asigurare obligatorie, alții nu. Amenzi nu am aplicat, din mai multe considerente. Marea majoritate a locuitorilor sunt săraci. Avem probleme și la încasarea impozitelor locale pentru că anii agricoli au tot fost slabi. Asta le mai trebuie oamenilor, să le dăm și noi amenzi! În zonele inundabile sunt unele case asigurate și chiar au beneficiat unii dintre ei de despăgubiri, dar alții, care nu au asigurare, vin și cer bani de la primărie“.

Polița obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României – cutremur, inundație, alunecare de teren. Prețul este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A (construite din cărămidă sau beton armat) și asigură o despăgubire de până la 20.000 de euro, respectiv de 10 euro pe an pentru imobilele de tip B (construite din cărămidă nearsă), pentru o despăgubire de maximum 10.000 de euro.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că intenționează să modifice legea în cauză, astfel încât să fie introduse riscuri suplimentare, respectiv incendiul și vijeliile. În acest caz, prețul polițelor va crește.

Cum procedați în cazul unui dezastru natural 

În caz de cutremur, inundație sau alunecare de teren, primul pas este contactarea instituțiilor apropiate de locul producerii. Acestea vor constata, vor declara starea de dezastru și vor delimita zonele de calamitate pentru orice eveniment cuprins în riscurile asigurate. Autoritățile cărora trebuie să vă adresați sunt:

– unitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență;

– primăria localității unde se află locuința asigurată, prin Serviciul Voluntar de Situații de Urgență sau Comitetul Local de Situații de Urgență.

În caz de alunecare de teren sau inundație, trebuie să le solicitați autorităților care au sosit la fața locului să încheie un proces-verbal cu cele constatate pe teren. Desigur, trebuie informată și firma de asigurări la care ați încheiat polița PAD, în cel mult 60 de zile de la data producerii riscului asigurat.

Beneficiarii de ajutor social care au statut special la asigurarea obligatorie a locuinței (în sensul că ei nu plătesc o poliță pentru asigurarea casei) trebuie să contacteze direct PAID în caz de producere a unui dezastru natural.


Leave a Reply

%d bloggers like this: