Un nou val de iarnă grea


Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, viscol și polei pentru județul Vaslui. Polițiștii le recomandă tuturor participanților la trafic să fie extrem de precauți. De câteva zile, tarabele Pieței „Sfântul Ilie”, cea mai mare din Bârlad, sunt pustii. Temperaturile extrem de scăzute i-au fugărit pe tarabagii. Ieri, când întreg județul s-a aflat sub avertizare cod portocaliu de ger și viscol, cumpărătorii aveau de ales între câteva coroane de flori, miere de albine, lumânări și sacoșe.

Sorin SAIZU
Mihai IONESCU
Adriana ȘUȘNEA

Conform celui mai recent buletin meteo, astăzi, în zona noastră vor fi ninsori moderate, iar vântul va avea intensificări locale cu viteze de până la 50 de km/h, viscolind și spulberând zăpada. Se mențin și avertizările de ger.
Ca urmare, la Vaslui, autoritățile rămân în alertă șI țin pregătite utilajele de deszăpezire ale societății Lucrări Drumuri și Poduri (LDP). Potrivit șefilor de la Consiliul Județean, unitatea dispune de câteva mii de metri cubi de sare, nisip și material antiderapant.
“Sunt pregătite autofrezele, autogrederele și tractoarele cu gredere semipurtate. De asemenea, avem pregătite patru autoutilitare pentru răspândit material antiderapant, precum și patru basculante. Utilajele vor acționa pe zone”, a declarat directorul SC LDP SA Vaslui, Adrian Cotigă.

Se circulă în condiții de iarnă

Polițiiștii vasluieni le recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule în această perioadă cu viteză adaptată la condițiile meteorologice și să respecte indicațiile agenților aflați în trafic.
Șoferii sunt sfătuiți să adopte o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranța proprie, cât și pentru a celorlalți participanți la trafic. Având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă, trebuie să se circule, atât în localități, cât și în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, deoarece distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.
Totodată, conducătorii autot trebuie să evite să acționeze brusc frâna și mecanismele de direcție deoarece pot derapa foarte ușor și să utilizeze cu precădere frâna de motor. Pe porțiunile acoperite cu ninsoare sau polei, este indicat să nu vireze și să frâneze în același timp. De asemenea, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Și pietonii trebuie să prezinte o atenție mărită în această perioadă. Ei vor traversa numai pe treceri și vor aștepta ca mașinile să se oprească pentru a le permite trecerea. Acolo unde sunt instalate semafoare, pietonii sunt rugați să aștepte cu răbdare apariția luminii de culoare verde și numai atunci vor putea traversa.

Codul portocaliu a alungat piețarii

De câteva zile, bârlădenii care se aventurează prin Piața „Sfântul Ilie”, cea mai mare din oraș, pleacă așa cum au venit: cu sacoșele goale. Din cauza gerului năprasnic, nici comercianții și nici micii producători de legume și fructe nu se încumetă să stea la tarabe. De fapt, în locurile amenajate în aer liber, sunt doar doi-trei vânzători cărora le plac temperaturile extreme. Câteva coroane de flori, ceva miere de albine, sacoșe din plastic, un stand cu lumânări și niște struguri, asta e tot ceea ce putea fi găsit, ieri, în piața centrală.
În rest, absolut toate tarabele destinate comerțului de fructe și legume erau curate, atât la propriu, cât și la figurat. Nimeni nu îndrăznea să zăbovească suficient timp cât să-i întrebe pe vânzătorii prezenți dacă știu când vor veni și ceilalți. Era prea frig! Iar comercianții care înduraseră gerul și s-a încumetat să-și etaleze marfa se pregăteau să plece acasă și abia era ora 10.
Dacă fructele și legumele lipseau cu desăvârșire, nu la fel s-a întâmplat în cazul cărnii și al produselor lactate. În hala specială era ceva agitație, și asta în ciuda faptului că și aici se resimt tot temperaturi polare. Comercianții ne-au spus că se mai încălzesc cu o cană de vin fiert…


Leave a Reply

%d bloggers like this: