Un târg mare într-un oraș mic: Elita agriculturii din Moldova a venit la Expo Zoo Agroind Vaslui


Municipiul reședință găzduiește în aceste zile cel mai mare târg regional de zootehnie și legumicultură. În centrul atenției sunt exemplarele cele mai performante din rasele de bovine, cabaline și ovine, rezultatele deosebite înregistrate de sectorul agro-alimentar județean, dar și producțiile record obținute la tomate.

Fermieri și crescători de animale din județele Moldovei se întâlnesc în aceste zile la Vaslui, la o nouă ediție a Expo Zoo Agroind, eveniment destinat sectorului agroalimentar și zootehnic. Manifestarea reunește, o dată la doi ani, crescători particulari, societăți de profil, producători de utilaje agricole și aparatură pentru zootehnie. Ca niciodată, anul acesta, târgul a fost onorat de prezența ministrului agriculturii, Petre Daea.
Manifestarea are loc sub patronajul Instituției Prefectului, Primăriei Vaslui, Consiliului Județean, Direcției pentru Agricultură a Județului, Agenției Naționale pentru Zootehnie, asociațiilor crescătorilor de bovine și ovine din județele Moldovei, cu participarea unităților zootehnice, stațiunilor de cercetare și dezvoltare rurală și a multor crescători individuali. La deschiderea de ieri, au mai participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, parlamentari și primari.
În standurile amenajate în spațiul expozițional sunt campate cele mai de succes exemplare din diferite specii de bovine, ovine, cabaline, o serie de utilaje agricole, instalații pentru zootehnie etc.
Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, i-a salutat pe toți cei prezenți, subliniind că evenimentul are o tot mai mare amploare la nivel regional: “Primăria Vaslui este și va rămâne un partener de nădejde al fermierilor, al celorlalți întreprinzători care lucrează în sectorul agricol. Vă felicit pe toți și vă doresc succes pentru că din mâinile dumneavoastră rezultă hrana noastră cea de toate zilele. Este prezent între noi ministrul Petre Daea, căruia vreau să-i spun că județul nostru are un potențial agricol deosebit, iar municipiul Vaslui are anumite particularități în acest sector”.
Petre Daea i-a felicitat și el pe toți agricultorii din România și a vorbit despre o serie de programe pe care le-a inițiat Ministerul Agriculturii, precum și despre proiecte de viitor: “Fermieri dragi, cu palmele bătătorite și cu sudoarea în gât, așteptând o intervenție a naturii sau din lumea administrativă pentru a realiza ceea ce și-au propus! Astăzi, terenul este lucrat cu rezultate bune datorită fermierilor. În Vaslui, ați făcut multe lucruri bune. Vreau să anunț că, după data de 16 octombrie, vom începe plata avansului pentru plățile directe aferente anului 2017. Am implementat pentru fermieri programul de tomate, la care s-au înscris 9.000 de legumicultori. Toți cei care au realizat producția și au îndeplinit criteriile fixate în program și-au primit banii. Bravo legumicultorilor!”.

“Nu e ușor să te trezești la cinci dimineața și să ajungi seara acasă”

Eduard Popica, prefectul județului Vaslui, s-a declarat convins că expoziția de la Vaslui este cel mai mare eveniment de acest gen din Moldova: “Provin dintr-o familie de zootehniști și cunosc fenomenul. Nu e ușor să te trezești la cinci dimineața și să ajungi seara acasă”.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, i-a salutat pe ministrul Petre Daea și pe ceilalți participanți, apoi și-a exprimat speranța că discuțiile serioase care vor avea loc cu acest prilej se vor concretiza în măsuri: “Salut toți fermierii și îi felicit pentru munca pe care o depun!”.
Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a spus că este pentru prima oară invitat la expoziție și a venit la Vaslui cu plăcere: “În România chiar se lucrează terenul. În ultimii zece ani, producția agricolă s-a dublat, iar cu o gândire strategică eficientă, în următorii cinci-zece ani, putem obține 50 de milioane de tone de cereale. Am ajuns să speriem Europa! Deja, în ceea ce privește cultura de porumb, se comentează despre România în cancelariile europene”.
Cei prezenți au vizitat apoi standurile târgului, unde au  admirat  masivele exemplare din rasa Angus (cea mai populară rasă de vaci pentru carne din lume), bovinele de lapte din rasa Holstein, diverse rase de ovine, precum Karakul (exploatată pentru producția mare de lapte), Țurcană (cea mai populară rasă din România), Oaia cu cap negru (Carabaș), Suffolk (cea mai mare viteză de creștere dintre toate rasele de carne), cabaline șamd. Cum stână fără câini nu se poate, au fost prezente și exemplare canine din rasele ciobănesc mioritic, carpatin și de Bucovina.
După ce oficialii au trecut în revistă toate noutățile apărute în domeniul culturilor de câmp, utilajelor și mașinilor agricole, precum și cele mai noi realizări din sectorul zootehnic, discuțiile au fost  îndelungi și dintre cele mai aprinse, toate având o singură miză: performanța în agricultură, spre care tind toți fermierii, mai mari ori mai mici.
Pe durata celor două zile al târgului, publicul profesionist va putea participa la demonstrații „în câmp” cu mașini și utilaje agricole și la work-shop-uri cu tematică specifică. Vizitarea este gratuită.


Leave a Reply

%d bloggers like this: