Un val de mega-salarii izbește administrația vasluiană: Plouă peste ei cu bani!


Dedicație specială de la PSD pentru toți tovarășii lui din administrație: fără număr, fără număr, fără număr! 76 de milioane, 87 de milioane, 94 de milioane, 135 de milioane – sunt indemnizațiile lunare pe care le vor primi șefii și directorii Consiliului Județean în baza noii legi a salarizării. 67, 77, 90 de milioane sunt cifrele de la Primăria Vaslui, aprobate ieri de Consiliul Local. Mediul de afaceri avertizează! “Va urma o inflație uriașă pentru că acești bani nu au acoperire în realitate, în produse sau servicii”, spune Ovidiu Copacinschi, președintele asociației IMM-urilor vasluiene.

“Pe termen lung, cu toții vom fi morți”, această zicere îi aparține economistului britanic John Keynes, un adept al politicilor guvernamentale intervenționiste, precum fac la greu pesediștii aflați acum la guvernare. Practic, actuala nomenclatură pesedistă și “tovarășii” săi din birouri, fidelizați ca electorat al partidului pentru următoarele alegeri, trăiesc în pezent clipe fastuoase. Vineri, consilierii județeni și-au aprobat indemnizațiile ce le revin și pe cele ale președintelui și vicepreședinților. Milioanele (de lei vechi) curg ca dintr-un seif fără fund: 135 pentru președinte, 125 pentru vici!
A urmat o rafală de mega-salarii… Secretarul județului? 115 milioane. Arhitectul șef – 94 de milioane, directorii executivi – 88-92 de milioane, directorii executivi adjuncți – 87-90 de milioane, șefii de servicii – 79-83 de milioane, șefii de birouri – 76-79 de milioane. Mai departe, salariul unui consilier pleacă de la 23 de milioane, ca debutant, și ajunge la 48, la nivelul cel mai de sus, iar cel al unui referent este stabilit la 31. Consilierul de la cabinetul președintelui primește 45, magazinerul – 21, portarul – 19, șoferii – 20-22, iar un muncitor – 18-20. Iar toate acestea sunt denumite pașnic salarii de bază. De fapt, sunt de vază, iar dacă le punem și sporurile…
“În loc să fie un partener al mediului de afaceri, pe care să-l sprijine, statul s-a transformat într-un concurent, mai ales pe piața muncii. Este lipsit de sens pentru că mediul privat este cel care alimentează bugetul statului în orice economie”, spune Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui.
Așa se face că slujbele la stat sunt deja la mare căutare, iar “biroul călduț” redevine visul din vreme comunismului, pe când mediul privat, unde ești plătit în funcție de prestație, rămâne pentru “fraieri”. Iar explicațiile sunt evidente și realiste.
“Ce profit trebuie să aibă o firmă privată din Vaslui ca să-și permită să plătească un muncitor cu 20 de milioane vechi numai salariul de bază?”, se întreabă Copacinschi.

Ca la nuntă!

“Mediul de afaceri este, de o bună perioadă, într-un fenomen restrictiv atât ca număr de firme, cât și ca locuri de muncă sau cifră de afaceri”, continuă Ovidiu Copacinschi: “Oricât de grea ar putea fi munca unui funcționar, el nu produce, nu aduce plus-valoare unei economii, mai ales în condițiile în care investițiile guvernamentale sunt blocate, ca și accesarea fondurilor europene. Și atunci de unde bani pentru plata acestor salarii?”.
Dar sărbătoarea pesedistă continuă fără zăbavă, așa că țineți-vă bine! Ieri, consilierii locali vasluieni s-au întrunit pentru a aproba și ei indemnizații și salarii. Ce-a ieșit? Secretarul – 98 de milioane, arhitectul șef – 96, directorii executivi – 90, adjuncții – 70, șefii de servicii – 72, șefii de birouri – 67. Să cânte muzica! Îngrijitorul primește de la 19 până la 23 de milioane, șoferul între 24-29, muncitorii de la 16 până la 25. Să fie primit!
De unde va scoate asemenea sume o economie pe care cu toții o deplângem că nu produce mai nimic? Singuri, în deșert, prin vocea aceluiași Copacinschi, oamenii de afaceri vasluieni trag semnale de alarmă: “Va urma o inflație uriașă pentru că acești bani nu au acoperire în realitate, în produse sau servicii. În primul rând, ca să iei o asemenea măsură, trebuie, ca și la o casă, o fundație. Fundația acestei legi trebuie să fie sursa financiară. Cine asigură acești bani? Singurul creator de surse financiare este mediul de afaceri. Nu s-a inventat o altă sursă decât cea economică”.
Copacinschi avertizează asupra unor viitoare tăieri de salarii, chiar mai drastice decât cele din timpul Guvernării Boc: “Miracolul pesedist al bunăstării este contrazis de datele realității. Ne punem întrebarea: dacă această lege chiar va fi pusă în aplicare, de unde vor fi luați banii? La noi în județ sunt maximum 40.000 de angajați care contribuie la buget, în timp ce 90.000 primesc ajutoare sociale. Dacă adăugăm și funcționarii de la stat, vedem că povara de pe umerii celor din mediul privat va fi enormă”.

Lefuri mai mari pentru funcționarii Primăriei Bârlad

Consilierii bârlădeni au aprobat, în ședință extraordinară, majorarea salariilor în cadrul a 14 direcții și servicii din Primăria Bârlad. Cele mai mari lefuri le vor avea primarul, respectiv 10.150 de lei, viceprimarul – 8.700 de lei și secretarul municipiului – 7.625 de lei.

Ieri a fost convocată ședința extraordinară a Consiliului Local Bârlad, în care aleșilor li s-a cerut girul asupra unui proiect foarte important: „stabilirea salariilor de bază ale funcțiilor publice și contractuale din cadrul familiei ocupaționale «Administrație» din aparatul de specialitate al primarului și serviciile publice din subordinea Consiliului Local Municipal”. Majorarea este prevăzută în Legea 153/2017 și urmează să se aplice începând cu luna august, pentru lefurile aferente lui iulie.
Suprinzător, doar independentul Bogdan Sârbu a pretins, pe bună dreptate, ca un funcționar din rândul celor care au făcut calculele să explice majorările și dacă angajații au fost chemați la consultări. După mai bine de zece minute de discuții, proiectul a fost aprobat în forma propusă de inițiator cu 16 voturi pentru și două abțineri.
Concret, primarul Dumitru Boroș va avea o leafă de 10.150 de lei, viceprimarul Roxana Miron Feraru – 8.700 de lei, secretarul municipiului, Cătălin Haret – 7.625 de lei, arhitectul șef, Vasile Borș – 7.000 de lei, directorul executiv Cătălin Angheluță – 7.000 de lei și tot așa.
Cât despre consilierii locali, aceștia și-au votat indemnizații de 1.015 lei/lună. (Adriana ȘUȘNEA)


Leave a Reply