Unii sunt mai egali decât alții! Pensionari privilegiați


Anumite categorii de pensionari vor putea beneficia, în continuare, de cumulul de venituri. După ce, pe 14 decembrie 2017, guvernul a emis o ordonanță de urgență care interzicea încasarea a două pensii (una specială și una din sistemul public), pe 28 decembrie, s-a răzgândit.

Dacă, acum aproape o lună, guvernanții spuneau că ”pensia din sistemul public se acordă pentru a acoperi bătrânețea și boala, deci nu se justifică posibilitatea de a încasa o pensie din sistemul public și o pensie de serviciu, situație în care riscul ar fi acoperit de două ori”, două săptămâni mai târziu, și-au schimbat radical viziunea, avantajând parlamentarii, diplomații, magistrații, funcționarii cu statut special și militarii.

În județul Vaslui, sunt 102.278 de pensionari (86.496 de stat și 15.782 de agricultori), între care se disting cei 90 de beneficiari de pensii speciale, dar și cei 23.689 cu pensia minimă socială (520 de lei). De fapt, numărul vasluienilor care primesc pensii de serviciu este mai mare, dar beneficiarii lor nu sunt înregistrați la Casa Județeană de Pensii (CJP). Pensiile polițiștilor, de exemplu, sunt plătite prin Casa Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, pensiile celor de la SRI se plătesc prin Casa Sectorială a SRI, iar cele ale militarilor, prin Ministerul Apărării Naționale. Nici parlamentarii nu figurează în evidențele CJP.

Potrivit CJP Vaslui, 100.735 de pensionari vasluieni (peste 98% din total) au venituri sub pragul de 2.000 de lei. De fapt, 82% dintre ei, adică 84.095, primesc mai puțin de 1.100 de lei. Doar 1.543 de vasluieni încasează pensii de peste 2.000 de lei.

Cea mai mare pensie plătită în Vaslui este una specială, în valoare de 19.516 de lei lunar, iar cel care o încasează este un fost magistrat.

Pensia medie este de 898 de lei, la stat. Cea mai mică este de 520 de lei, deci ceva mai mult de o treime din salariul minim pe economie! Peste 23.000 de vârstnici trăiesc lună de lună cu acești bani.

De menționat că pentru un mandat complet de deputat sau senator, pensia specială care se cumulează celei pentru limită de vârstă este de 3.600 de lei net. Două mandate complete înseamnă 7.300 de lei net lunar, iar cei cu trei sau mai multe mandate vor avea o pensie specială de 11.000 de lei net pe lună.


Leave a Reply

%d bloggers like this: