Unu din patru! Radiologii, neinteresați de tomograful bârlădenilor


Un singur medic radiolog s-a arătat dispus să vină să lucreze la spitalul bârlădean după punerea în funcțiune a computerului-tomograf.

Toată lumea se întreabă când anume va fi dat în folosință computerul-tomograf (CT) achiziționat de Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad de la firma germană Siemens, mai ales că are aproape cinci luni de când a fost despachetat și amplasat. Reprezentanții unității nu pot da încă un răspuns ferm, dar speră că, undeva în cursul lunii viitoare, se va primi autorizația de utilizare și aparatul va putea fi utilizat pentru investigarea pacienților.
Până atunci, luni, 24 aprilie, o delegație a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a efectuat o vizită la spital pentru a vedea la fața locului cum s-a amenajat totul.
„Reprezentanții CNCAN ne-au spus că trebuie să afișăm semnul acela cu simbolul pentru radiații pe ușă, iar noi ne-am conformat imediat. În rest, nu au niciun fel de obiecții, așa că urmează să primim autorizația de utilizare. Ulterior, tomograful poate funcționa, dar trebuie să vedem cum e cu training-ul asistenților. Sunt instruiri, sunt probe, adică nu poate fi pus în funcțiune chiar din clipa în care primim autorizația. Trebuie personal foarte bine instruit pentru că nu ne dorim incidente”, a declarat Adrian Gheorghiu, responsabil mass-media în cadrul spitalului.
În ceea ce privește radiologii cu competențe în CT, în prezent, dintre cei șase medici care efectuează gărzi în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (patru angajați și doi cu contract de colaborare), unul singur deține atestatul necesar. Acestuia i se va adăuga un medic din județ, care s-a arătat interesat să vină la Bârlad în vederea încheierii unui contract de colaborare cu spitalul.
„În urma anunțului publicat pe site de conducerea spitalului (pe 7 martie – n.r.), nu s-a prezentat niciun medic, în schimb, în urma publicării aceluiași anunț în revista «Viața Medicală», a fost depus un dosar de către un medic radiolog care dorește să lucreze la noi”, a completat Gheorghiu.
Însă, pentru ca tomograful să poată funcționa la capacitatea maximă, ar fi nevoie de cel puțin patru medici care să lucreze prin rotație.


Leave a Reply

%d bloggers like this: