Urmările modificării Codului Fiscal: La Vaslui, prețurile au luat-o razna!


Aiureala prețurilor îi bagă în încurcătură pe vasluieni, care, odată ajunși la magazin, constată că pentru aceeași listă de cumpărături pe care au avut-o în urmă cu o săptămână trebuie să scoată din buzunar mult mai mulți bani.

În anii ’90, când coborau din bloc ca să-și cumpere pâine, vasluienii constatau că prețul nu mai e același cu cel din ziua precedentă. Era perioada în care prețurile se schimbau chiar și în timpul aceleiași zile! La ora actuală, nu părem departe de acele vremuri. Fără vreun motiv anume, în supermarketurile vasluiene, prețurile parcă au înnebunit.

Un cofrag cu zece ouă, care în urmă cu câteva zile costa șase-șapte lei, a ajuns la aproape 11 lei, după ce oul s-a scumpit cu circa 30 de bani. De asemenea, pare că ne-am aliniat francezilor care trec printr-o falsă criză a untului (rafturile din Hexagon s-au golit după ce kilogramul de unt a crescut la bursă, iar comercianții nu vor să-l vândă sub un anumit preț). Așa se face că, de la 4,99 lei calupul, untul a sărit brusc de opt lei. Să nu credeți însă că este cel mai mare preț. Un pachet poate depăși chiar valoarea unui bon de masă în sumă maximă, adică 15 lei! În prezent, cel mai ieftin (și mai sănătos, am putea spune!) unt este cel produs de firma locală Ilvas – cam 6,50 lei pachetul.

Aiureala prețurilor îi bagă în încurcătură pe vasluieni, care, odată ajunși la magazin, constată că pentru aceeași listă de cumpărături pe care au avut-o în urmă cu o săptămână trebuie să scoată din buzunar mult mai mulți bani.

Totodată, prețul combustibilului nu a stat pe loc. De la introducerea accizei, a crescut cu circa 70 de bani pe litru, doar în ultima lună, la motorină, de exemplu, creșterea fiind de 30 de bani.

Nici piața țigaretelor nu se simte prea bine. În urmă cu o lună, prețul unui pachet a crescut cu 50 de bani, ca după două zile să revină la normal, iar după alte două săptămâni, să se majoreze din nou cu 50 de bani. Este clar că nimic nu e clar!

Să dăm puțin cuvântul Institutului Național de Statistică, de la care tocmai am aflat că legumele, ouăle și fructele sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în octombrie față de luna precedentă, în timp ce în categoria mărfuri nealimentare cele mai severe creșteri au fost consemnate în cazul energiei electrice și termice și al combustibililor. Astfel, prețul legumelor și al conservelor de legume a crescut cu 7,66%, în timp ce ouăle s-au scumpit cu 6,63%, fructele proaspete cu 6,19%, cartofii cu 5,41%, iar untul cu 4,80% șamd. De asemenea, prețul energiei electrice a urcat cu 6,94%, al combustibililor cu 3,47%, iar al energiei termice cu 1,96%.

“Pe piața economică se vede o schimbare, din păcate, în rău, iar conform majorității analiștilor, deprecierea monedei naționale are la bază indicele prețurilor de consum și al serviciilor. Aceste elemente ne duc cu gândul că ne îndreptăm spre un dezechilibru economic major, determinat inclusiv de modificările recent decise la Codul Fiscal”, ne-a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui.

Strada, pe limba ei

Având în vedere efectele deja prezente, în speță scumpirile, majoritatea vasluienilor critică modificările aduse Codului Fiscal.

Mihai I. crede că s-a ajuns aici din cauză că statul nu mai face față cheltuielilor: “OUG privind modificările fiscale se datorează faptului că bugetul nu mai face față cheltuielilor. S-a ajuns aici din cauza proastei idei promovate de PSD, precum că bugetul va crește pe consum, o idee creață promovată încă de pe vremea Guvernului Ponta. Lipsa investițiilor va face ca în 2018 să resimțim o criză majoră prin creșterea prețurilor la toate produsele de pe piață, adică ne vom confrunta cu o inflație galopantă. Oricum, s-a ajuns într-un punct fără scăpare deoarece, dacă nu dădeau ordonanța, nu puteau face bugetul pe 2018”.

Sorin C. consideră că politicienii din fruntea statului nu adoptă măsuri clare și care să ajute la dezvoltarea economiei: “Din câte văd, oamenii ăștia vânzolesc lucrurile și le amestecă în așa fel încât nu mai știu unde e capul, unde e coada și toată lumea e buimacă”.

De cealaltă parte, Ionuț D. ne-a spus că modificările adoptate de actualul guvern sunt benefice: “Sunt de acord deoarece cred în schimbare. Pe mine nici nu mă avantajează, nici nu mă dezavantajează noul Cod Fiscal. Crește și salariul minim pe economie, angajatorul își ia dreptul să plătească jumătate din cotizație la stat, iar angajatul cealaltă jumătate. Pentru mine e același lucru. Pentru economie va fi mai bine pentru că statul va câștiga din două părți”.

“Reforma fiscală ar putea avea și un efect pervers pentru guvern. Poate că angajații din privat vor fi mai atenți cum le sunt cheltuiți banii. Un salariat care primește 1.100 de lei pe lună ar trebui să știe că, în același timp, statul ia de la angajator peste 800 de lei. Oare cei cu salariul mediu, de 2.300 de lei, știu că statul încasează aproape 1.800 de lei? Oare cei cu salarii de 10.000 de lei știu că statul încasează 7.000 de lei pe lună de pe urma lor? Foarte mulți nu știu pentru că taxele erau împărțite între ei și firmă și oricum societatea reținea și plătea toți banii. Mi-ar fi plăcut ca legea să fie un pic altfel: de la 1 ianuarie 2018, omul cu salariul minim să primească în mână 1.900 de lei și să se ducă personal la Fisc să depună taxele de 800 de lei. Ar fi devenit cu adevărat conștient de valoarea muncii lui și ar avea pretențiile pe care ar trebui să le aibă de la angajații statului. Dacă fiecare dintre noi ar depune lună de lună sute sau mii de lei în contul statului, cred că nu am mai fi atât de toleranți”, a mai comentat Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui.

Ionel Constantin

Ionel Constantin, reales în Colegiul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României

Adunarea generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a României a ales, vineri, 10 noiembrie, organele de conducere pentru următorul mandat de cinci ani. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a fost reales în Colegiul de conducere.

„Obiectivul nostru este de a sprijini companiile locale și de a asigura un dialog real între mediul de afaceri și autorități. Sistemul cameral deține cea mai puternică infrastructură de afaceri la nivel național și ea este pusă la dispoziția membrilor”, ne-a declarat Ionel Constantin.


Leave a Reply