Val la pacienţi la Spitalul Huşi


Schimbările bruşte de temperatură din această iarnă, gerul şi ninsorile abundente din ultimele zile au adus un număr mare de bolnavi cu afecţiuni respiratorii la Spitalul Huşi. De asemenea, sunt mulţi pacienţi cu probleme ortopedice. Deşi unitatea nu are niciun medic ortoped, conducerea spune că nimeni nu pleacă fără să fie tratat: cazurile uşoare sunt rezolvate în spital, iar cele cu complicaţii sunt direcţionate la Vaslui sau Iaşi.

Medicii Spitalului Municipal “Dimitrie Castroian” din Huşi se confruntă cu un aflux sporit de suferinzi de viroze respiratorii.
“Încă dinainte de Crăciun, la noi au ajuns foarte mulţi pacienţi cu astfel de afecţiuni. Sunt viroze mai atipice, cu o tuse deosebită. Eu am avut cel puţin cinci gravide care au venit în spital cu astfel de probleme de sănătate, două chiar au stat la Terapie intensivă, însă am reuşit să le vindecăm. Şi la secţiile Infecţioase şi Boli Interne am văzut foarte mulţi pacienţi cu viroze. De câţiva ani, eu nu am mai văzut atâtea viroze la gravide. Faţă de anul trecut, incidenţa este mult mai mare. În această perioadă cu temperaturi extreme, bolile cronice, astmul bronşic se acutizează, asta şi pentru că oamenii se expun la frig”, a declarat Virgil Trofin, director medical interimar al Spitalului Huşi.
Pentru a preveni contractarea de viroze, dar şi pentru a evita acutizarea bolilor cronice, doctorul Trofin a venit cu o serie de sfaturi: “Recomand populaţiei, de la bătrâni şi până la copii şi femei gravide, să evite, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să se expună la frig. De asemenea, recomandăm populaţiei să rămână în incinte încălzite, să consume băuturi calde, în special ceaiuri, lămâi, precum şi vitamina C. Dacă se confruntă cu viroze, să se adreseze medicului de familie şi, în funcţie de situaţie, să vină la Spitalul Huşi pentru un tratament corespunzător”.

Fără medic ortoped!

Însă iarna nu aduce cu ea numai afecţiuni respiratorii, ci şi probleme ortopedice. Săniuşul şi căzutul pe gheaţă au făcut ca, în această perioadă, la Spitalul Huşi să ajungă mai mulţi pacienţi, mai ales copii şi bătrâni, cu membre fracturate. Deşi unitatea nu are, în prezent, niciun medic ortoped, conducerea spune că este pregătită să trateze şi astfel de cazuri.
“Noi suntem pregătiţi 24 de ore din 24 să primim orice fel de urgenţă. Niciun pacient nu rămâne netratat, chiar dacă noi nu avem medic ortoped. Pacientul este preluat de medicul chirurg de gardă, care face investigaţii; de asemenea, se pot face examene radiologice şi, în funcţie de gravitate, chirurgul ia o decizie – imobilizare provizorie, imobilizare pe o perioadă mai mare – iar în cazurile în care fracturile au complicaţii, pacienţii sunt dirijaţi la Vaslui sau la Iaşi. Cazurile uşoare le putem rezolva aici”, a mai spus medicul Virgil Trofin.


Leave a Reply