„Valsul Câinelui”, la Zilele Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani


Astăzi, opt dintre actorii Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad vor prezenta spectacolul cu piesa „Valsul Câinelui” în fața publicului din Botoșani, în cadrul Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu”.

 Azi, actorii Petronela Ene (Nadejda), Ramona Părpăliță Ananie (Vera), Sorin Ghiorghe (Serghei Petrovici), Alexandru Savu (Nikolay), Cătălina Rusu (Liubov Nikolaevna), Lily Popa Alexiu (crainicul televiziunii), Marcel Anghel și Lucian Arhire (Evgheniy Petrovici Razdaybeda), din cadrul Teatrului „Victor Ion Popa”, vor urca pe scenă, însă la o distanță de peste 200 de kilometri de Bârlad. Ei vor participa cu spectacolul „Valsul Câinelui” la cea de-a XIII-a ediție a Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Piesa este scrisă de Al. Mardan și Al. Tarasul, doi dramaturgi din Odessa, Ucraina, și a fost regizată de Cristian Gheorghe, un actor foarte talentat din trupa Teatrului „Fani Tardini” Galați, care a mai regizat la Bârlad spectacolele „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat”, de Matei Vișniec, și „Stele pe cerul dimineții”, de Aleksandr Galin. Scenografia este semnată de Sandu Maftei.

„Un câine. Imaginar sau real. Oameni. Vulnerabili sau plini de putere. Dorințe. Pure sau nocive. Răzbunare. Meschină sau frizând apocalipsul. Gânduri. Pozitive sau întunecate. Lacrimi. Adevărate sau teatrale, inutile sau având calitatea de a schimba ceva. Agonie, goană nebună, ură, lipsă de scrupule, agitație continuă, soluții extreme, într-un război al iluziei că fiecare dintre actanții poveștii este, de fapt, unic moștenitor al unei averi imense, cre devine rațiune de a fi, demolând astfel umanitatea, strivind moralitatea, sufocând sentimentele. Înfruntare pe viață și pe moarte în jurul unui seif care, cu siguranță, ascunde mult doritul testament și cel dăruitor de putere supremă celui ce va ajunge să intre în posesia giganticei sume de bani conținută în el. Până la urmă, un joc care scoate la iveală adevărata față a unor oameni pentru care a avea cât mai mult este unic scop, joc care face să se topească măștile reliefând snobism, răutate, reducție umană, într-o mecanică urâtă ce are ca finalitate extincția”, spune regizorul Cristian Gheorghe.

Pe lângă trupa de actori din Bârlad, la Zilele Teatrului „Mihai Eminescu” vor participa și artiști de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași (12 octombrie), Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (22 octombrie), Teatrul „Veniamin Apostol” Soroca (23 octombrie) și Teatrul „Matei Vișniec” Suceava (29 octombrie).


Leave a Reply