Vasluienii au totuși o brumă de bani: În ce poți investi… dacă ai ce


“Dobânzile bancare la depozite, atât în lei, cât și în valută, sunt foarte mici. De exemplu, dintr-o dobândă de 1,5% dai deoparte impozitul de 16%, iar din acest an se calculează și contribuția la sănătate de 5,5%. Nu rămâne mai nimic“, spun specialiștii.

Județul nostru ocupă penultimul loc la nivel național în ceea ce privește capacitatea de economisire a populației, cu o valoare medie a depozitului bancar de 5.962 de lei pentru o persoană. Disponibilitățile în bănci ale populației totalizau 253,3 milioane de lei, la care se adaugă cele în valută, în valoare echivalentă de 149,6 milioane de lei. Cam puțin…

„Poate că deponenții s-au orientat către alte zone. Poate că s-au orientat către piața de capital sau spre investițiile imobiliare. De asemenea, este posibil ca sumele disponibile în lei să fi fost convertite în valută pentru a profita de creșterea cursului leu/euro sau leu/dolar. După cum știți, randamentele, adică dobânzile bancare la depozite, atât în lei, cât și în valută, sunt foarte mici. De exemplu, dintr-o dobândă de 1,5% dai deoparte impozitul de 16%, iar din acest an se calculează și contribuția la sănătate de 5,5%. Nu rămâne mai nimic“, spun specialiștii.

Alternativa la depozitele bancare clasice o constituie investițiile pe piața de capital, în acțiuni și obligațiuni, precum și în titluri de stat, unde randamentele sunt mult mai mari, la care se adaugă fondurile mutuale și investițiile pe piața imobiliară, care presupun însă o doză crescută de risc comparativ cu plasarea banilor în depozite bancare. De altfel, specialiștii recomandă prudență în luarea deciziilor investiționale.

Titlurile de stat atrag ca un magnet

Statul își finanțează deficitele cu împrumuturi de la bănci și de la populație, adică emite titluri de stat pentru care oferă randamente mai mari decât băncile.

“La o singură emisiune pe primul trimestru din 2017, Ministerul Finanțelor a anunțat atragerea a 11-12 miliarde de lei din titluri de stat (certificate de trezorerie de tip benchmark). Rata cuponului a fost, luna aceasta, cuprinsă între 3,25% pe an și 5,95% pe an, direct proporțional cu perioada de răscumpărare. Emisiunea a fost însă destinată exclusiv băncilor, care efectiv au licitat pentru a cumpăra titluri de stat”, subliniază finanțiștii vasluieni.

Din păcate, titlurile de stat adresate populației sunt emise mai rar. Anul trecut, a avut loc o asemenea emisiune, iar Ministerul Finanțelor a promis un randament de peste 2% celor care au subscris. Este în discuție o nouă emisiune de titluri pentru 2017, dar nu se știe exact când.

„Titlurile de stat pot fi atractive nu doar pentru randamentele mari pe care le aduc deținătorilor, ci și prin faptul că nu sunt purtătoare de impozit“, explică specialiștii.

Investiții în fonduri, acțiuni și obligațiuni

Există și alte forme de investire, dar riscurile pe care și le asumă cei interesați sunt din ce în ce mai mari.

„Fondurile de investiții au randamente de două, trei, chiar de patru ori mai mari decât depozitele bancare. Problema se pune, însă, la lichiditate. Depozitele bancare sunt lichide. Au termene de o lună, două, trei, un an. Oricine deține depozite se poate duce mâine la bancă și își ridică banii, pe când la fondurile de investiții, dacă îți retragi banii înainte de doi, trei, cinci ani, apare o comisionare sporită, care uneori ajunge la 5-7% din sumele investite, și nu numai că nu câștigi nimic, ba mai și pierzi“, arată finanțiștii, care consideră că vasluienii care au economii ar trebui să păstreze o parte din bani sub forma depozitelor bancare, iar cealaltă parte, de care titularul nu are nevoie timp de doi-trei ani, să fie investită pe piața de capital sau pe piața fondurilor de investiții.

Investiția în acțiuni pe piața de capital trebuie făcută tot în cunoștință de cauză. Persoanele care nu au mai investit până acum trebuie să fie bine informate și să apeleze la un broker, adică la o societate specializată în intermedieri financiare.

„În cazul investițiilor în acțiuni, ne dorim să cumpărăm ieftin astăzi și să vindem scump în viitor, dar și să câștigăm din dividende fiindcă poate fi singura formă de câștig a acțiunii“, declară experții.

Investiții în imobiliare

După ce, câțiva ani la rând, piața imobiliară a cunoscut o stagnare, chiar o descreștere a prețurilor, către finalul lui 2016 și în prima parte din 2017, a început să urce, mai mult în zona apartamentelor și mai puțin în zona terenurilor.

„La nivelul tranzacțiilor imobiliare, avem o creștere de 3-5% la nivel de țară, diferită pe zone și pe județe. Din nefericire, nu am auzit să existe la Vaslui mari proiecte imobiliare duse la bun sfârșit“, au mai declarat finanțiștii.


Leave a Reply