Vasluienii fac voluntariat: “Patrula de Reciclare”


Grădinițele, școlile și liceele din județ în care copiii și cadrele didactice doresc să ocrotească mediul înconjurător se pot înscrie în programul național de educație de mediu „Patrula de Reciclare”. În anul școlar trecut, Școala „George Tutoveanu” Bârlad și Școala „Mihai Eminescu” Vaslui au fost premiate.

În ultimii șase ani, aproape patru milioane de români au aflat cum să gestioneze una dintre cele mai toxice categorii de deșeuri, datorită voluntarilor din „Patrula de Reciclare”. Este vorba despre deșeurile electrice, electrocasnice și electronice (DEEE), care au în componență elemente nocive pentru mediu și pentru sănătatea populației. În plus, nu sunt biodegradabile, ceea ce înseamnă că, dacă ajung în natură, vor polua solul, apa și aerul timp de mii de ani.

Zilele trecute s-a dat startul celei de-a VII-a ediții a programului național de educație de mediu „Patrula de Reciclare”, în cadrul căruia sute de educatori, învățători și profesori din grădinițe, școli și licee din întreaga țară se pot înscrie pentru a deveni coordonatori de echipă. Înscrierile se pot face pe portalul www.patruladereciclare.ro/inscrie-ti-scoala/, până pe 20 octombrie, ora 23. Potrivit inițiatorilor campaniei, din fiecare județ se pot înscrie zece unități de învățământ ca „patrule școlare” și zece ca „suporteri”, pentru prima dată programul acordând și premii pentru școlile-suporter.

„«Patrula de Reciclare» este un program de voluntariat atât de apreciat de profesori, încât peste jumătate dintre cei care au participat la edițiile precedente și-au anunțat deja intenția de a reveni în anul școlar 2017-2018. Împreună cu elevii lor, coordonatorii patrulelor și suporterii lor vor începe activități de promovare a colectării selective a deșeurilor electrice în comunitățile lor, pentru a reduce fenomentul poluării și pentru a proteja mediul. Ediția a VII-a va fi «ediția campionilor» – anul echipelor celor mai performante. Acordăm, pentru prima oară, un premiu special școlilor care își vor ajuta colegii ca suporteri, adică vor preda deșeuri electrice, vor comunica  pe teme legate de reciclare, vor sprijini acțiunile de mobilizare la colectare. Până și suporterii au devenit «campioni»”, declară Alexandra Arnăutu, managerul programului.

În anul școlar 2016-2017, din județul Vaslui s-au înscris 12 unități de învățământ: Bârlad – Școala „George Tutoveanu” (coordonator Vicuța Burlacu), Școala „Episcop Iacov Antonovici” (Gabriel Guzgan) și Școala de Arte „N.N. Tonitza” (Doina Breazu); Huși – Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” (Elena Liliana Anițoae); Vaslui – grădinițele nr. 3 (Nela Cazacu), nr. 19 (Dorinela Turbatu Balan), nr. 17 (Liliana Popa) și nr. 15 (Simona Mihaela Toma), Școala „Vasile Alecsandri” (Doinița Diaconu), Școala „Mihai Eminescu” (Luminița Popa) și Școala „Elena Cuza” (Cerasela-Cătălina Moraru); Perieni – Școala Gimnazială nr. 1 (Monica Sandu).

Premiate au fost Școala „George Tutoveanu” Bârlad (Vicuța Burlacu) – „Cea mai activă patrulă” și Școala „Mihai Eminescu” Vaslui (Luminița Popa) – „Cea mai mare cantitate de baterii colectată”.


Leave a Reply