Vasluienii mănâncă mai sănătos? Nu!


În mod normal, când auzi că, anul trecut, produsele din cereale au asigurat gospodăriilor peste 40% din calorii, te bucuri! Pare că se mănâncă mai sănătos. Din păcate însă, „acest aport este mare la gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activități neagricole, agricultori și șomeri, variind între 43% la gospodăriile de șomeri și 39,9% la gospodăriile de salariați. În cadrul acestei grupe de alimente, în medie pe ansamblul gospodăriilor, predomină aportul caloric al pâinii și produselor de franzelărie – 26,2%. La gospodăriile de agricultori, alături de pâine și produse de franzelărie, mălaiul are un aport caloric important, reprezentând 7,3% din total“, după cum se arată într-un document al Institutului Național de Statistică.
Totodată, carnea și preparatele din carne au deținut o pondere modestă în numărul de calorii conținut de alimentație – 12,3%. Caloriile provenite din lapte, produse lactate (brânzeturi și smântână) și ouă au avut o pondere de 11,4%. Aceste produse au cel mai mare aport la gospodăriile de agricultori (11,9%), iar cel mai scăzut, la gospodăriile de șomeri (9,8%). Totodată, legumele și conservele din legume, cartofii, fasolea boabe și alte leguminoase pentru boabe dețin împreună doar 7,7% din totalul caloriilor pe ansamblul gospodăriilor.
De menționat că în mediul urban a fost mai mare aportul caloric la carne și preparate din carne, pește, produse din pește și conserve din pește, brânzeturi și smântână, grăsimi, fructe, legume și conserve din legume, zahăr, dulcețuri, ciocolată și alte produse zaharoase, iar în mediul rural, ponderea caloriilor provenite din cereale și produse din cereale, lapte, fasole boabe și alte leguminoase pentru boabe.


Leave a Reply