Vasluiul, în atenția lumii


Subdezvoltarea județului nostru se află în atenția specialialiștilor internaționali întruniți zilele acestea la Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în cadrul conferinței “Polarizare regională și dezvoltare inegală în Europa Centrală și de Est. Provocări pentru politicile teritoriale inovative”.

O conferință internațională în care se tratează problema diferențelor de venituri și dezvoltare dintre regiunile Uniunii Europene era inevitabil să concentreze atenția asupra județului Vaslui. S-a întâmplat zilele acestea la Cluj-Napoca, la Universitatea “Babeș-Bolyai”, unde specialiști, economiști și academicieni, din diverse țări ale lumii s-au întâlnit pentru a discuta soluții și politici practicate la nivel mondial pentru nivelarea discrepanțelor în dezvoltare.
Academicianul Benedek Jozsef, vicepreședinte al Senatului Universității “Babeș-Bolyai” și organizator al conferinței “Polarizare regională și dezvoltare inegală în Europa Centrală și de Est. Provocări pentru politicile teritoriale”, a vorbit despre faptul că județul nostru se află la 30-35% din media nivelului de dezvoltare din UE: “Problema este că diferența de venituri dintre regiuni, mai ales dacă prin acestea înțelegem județe, a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani. Este suficient dacă dau doar două exemple. Regiunea București-Ilfov se situează în prezent la 140 la sută din media de dezvoltare a UE, deci o depășește cu mult. În același timp, avem județe precum Vaslui, Teleorman, Giurgiu, unde nivelul de dezvoltare reprezintă cam 30-35 la sută din media UE”.
De altfel, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în privința inegalităților dintre regiuni.
“În ultimii 15 ani, în România, inegalitățile au crescut în asemenea măsură, încât, în conformitate cu un indice cu care măsurăm intensitatea acestor inegalități, este vorba despre GNI, ne situăm pe primul loc în Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, dezvoltarea economică susținută din ultimii 15 ani a fost însoțită de creșterea inegalităților din interiorul țării. Această problemă fiind stringentă și de actualitate pentru toate regiunile din România, ne-am gândit să organizăm o conferință cu Asociația de Studii Regionale din Marea Britanie și să aducem cei mai mari specialiști care să ne spună cum să gestionăm această situație, care sunt practicile cele mai bune pe plan european și global”, a mai spus profesorul clujean.


Leave a Reply