Veste bună pentru fermierii vasluieni


dirapiaÎn curând, agricultorii îşi vor primi avansul din subvenţiile aferente anului 2016 pentru cererile depuse la APIA, deşi 124 dintre ei nu au încasat nici la această dată banii pe anul trecut!

Fermierii îşi pot calcula de acum câţi bani vor primi ca avans din subvenţia pentru campania 2016, după ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vaslui a anunţat care sunt sumele aferente fiecărei scheme de plată. Avansurile se vor achita începând cu 16 octombrie, până la 1 decembrie, acestea fiind acordate pentru mai multe scheme de plată, nu doar pentru cele pe suprafaţă, aşa cum s-a întâmplat în campania anterioară.
„Suntem aproape de finalizarea controlului administrativ, astfel că vom reuşi să începem plata acestui avans din subvenţiile pentru agricultură aferente anului 2016. De acest avans, în cuantum de până la 70% din sumele cuvenite în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă şi a schemei simplificate pentru micii fermieri, vor beneficia, începând cu jumătatea lunii octombrie, toţi fermierii care au depus cereri. Sperăm să finalizăm această acţiune înaintea datei limită, 2 decembrie, şi vom face eforturi ca autorizările la plată să se facă rapid, astfel încât agricultorii să poată dispune de banii necesari înfiinţării culturilor sau pregătirii terenurilor pentru noul an agricol”, a declarat Carmen Mariana Miron Urâtu, directoarea APIA Vaslui.
În campania anului 2016, în judeţul Vaslui au fost depuse 22.841 de cereri unice de sprijin în agricultură, aferente unei suprafeţe totale de 240.582 de ha, o scădere semnificativă faţă de anul trecut, când au fost depuse 24.542 de cereri, pentru o suprafaţă agricolă totală de 261.197 de ha. Un motiv ar fi întârzierea cu care au fost efectuate plăţile aferente cererilor depuse în campania 2015. La această dată, nu mai puţin de 124 de fermieri vasluieni nu şi-au primit banii! Şi asta nu din vina lor, ci din cauza unor probleme ale aplicaţiei informatice prin care se face verificarea cererilor. Culmea ar fi ca aceşti fermieri să primească avansurile pe 2016 înainte de a-şi primi drepturile pentru anul trecut!
Totalul autorizat la plată în acest an pentru judeţul Vaslui este de aproximativ 180 de milioane de lei. Plăţile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană pe 30 septembrie şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie.


Leave a Reply