Veste mai puţin plăcută pentru fermierii vasluieni


dirapiaReprezentanţii APIA Vaslui au primit eşantioanele de control, inspectorii de specialitate urmând a verifica nu mai puţin de 43% din suprafaţa totală pentru care s-a solicitat subvenţia agricolă.

În perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, ar trebui ca Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) să facă plata avansului în contul subvenţiilor destinate fermierilor. Nu mai puţin de 625 de agricultori au primit însă vestea că fac parte din eşantionul de control. Astfel, pentru controlul clasic sunt prevăzute 322 de exploataţii, cu un total de 13.800 de parcele şi o suprafaţă de 89.801 hectare, iar pentru controlul prin teledetecţie, 303 exploataţii (din zona Soleşti – Negreşti), cu 6.602 parcele însumând 13.300 de ha. În domeniul zootehnic, vor fi controlate 32 de exploataţii.
„Am primit eşantionul de control, chiar au şi început verificările. Este un eşantion foarte mare, care conţine 103.101 ha din totalul de 240.582 de ha pentru care s-au depus cereri de subvenţie. Eşantionul de control de anul acesta este mult mai mare ca anul trecut, când a ajuns la 54.026 de hectare. Suntem printre primele judeţe din ţară ca suprafaţă de verificat”, ne-a declarat Carmen Mariana Miron Urâtu, directoarea APIA Vaslui.
Evident însă, şi fermierii care au fost incluşi în eşantionul de control îşi vor primi avansul. În plus, toate băncile au încheiat convenţii cu APIA, deci, dacă vor să solicite credite, fermierii vasluieni pot alege orice unitate de profil.
„Băncile acordă până la 90% din suma notată în adeverinţa eliberată de APIA. Practic, subvenţia va fi virată direct băncii, avantajul este că fermierul nu mai aşteaptă. Până în prezent, 180 de fermieri au solicitat şi primit adeverinţe. Revenind la verificările specifice, menţionez că, la controalele clasice, inspectorii APIA Vaslui merg în teren, măsoară suprafaţa şi verifică apoi cultura. La cele prin teledetecţie, se primesc date şi se transmit imaginile. Până la această dată, am finalizat controlul la 22 de exploataţii, cu aproximativ 6.000 de ha şi 1.300 de parcele. Zilnic, zece echipe de inspectori APIA controlează circa 150 de parcele şi sperăm să terminăm acţiunea până la 1 decembrie. Asta în cazul în care vom primi, aşa cum ni s-a promis, ajutor din ţară. Ar mai fi nevoie de minimum zece echipe de control, dotate cu GPS şi maşină de teren, pentru a finaliza la timp această acţiune”, a adăugat Carmen Mariana Miron Urâtu.


Leave a Reply