Veste neplăcută pentru profesori: Simulările se vor suprapune


Simulările probelor scrise pentru Evaluarea Națională se suprapun cu cele ale probelor pentru examenul de Bacalaureat, conform calendarului aprobat de minister.

După ce elevii și profesorii vasluieni s-au bucurat de o vacanță surprinzător de prelungită, trebuie să le aducem la cunoștință că testările bat la… geam, Ministerul Educației emițând un ordin recent privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru elevii claselor a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat pentru elevii de a XI-a și a XII-a.
Astfel, prin Ordinul 3004 din 4 ianuarie 2017, se stabilesc disciplinele la care se vor organiza simulările, calendarul probelor scrise, precum și conținuturile pentru fiecare disciplină. Una dintre noutățile din acest an – care nu-i va bucura deloc pe profesorii de română și matematică – este aceea că simulările probelor scrise pentru Evaluarea Națională se suprapun cu cele ale probelor pentru examenul de Bacalaureat, conform calendarului aprobat.
Pe 13 martie, este programată proba scrisă la Limba și literatura română, atât la clasa a VIII-a, cât și la a XII-a, pe 15 martie fiind programată Matematica la gimnaziu și proba obligatorie a profilului pentru liceeni. În data de 17 martie, va avea loc ultima simulare scrisă pentru Bacalaureat – proba la alegere a profilului și specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a).
În ultima zi din martie, se vor afișa rezultatele.
E bine de știut că modelele de subiecte elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare sunt publicate pe site-ul subiecte2017.edu.ro.

Părinții le consideră inutile

Anul trecut, în luna martie, când dădeam publicității rezultatele simulărilor – realmente dezastruoase – părinții comentau supărați: „Dăm bani pe meditații fiindcă la școală nu fac nimic. Copiii nu sunt proști, proști sunt profesorii. În clasa fiului meu, doar patru copii au luat note de trecere. Ce faceți cu acei profesori? Îi mai țineți mult? Nu-i verifică nimeni?”; „De ce nu dați cărțile pe față? Spuneți liceele unde profesorii nu-și fac orele!”.
Oricum, din discuțiile purtate cu mai multe cadre didactice a rezultat că își doresc ca și anul acesta lucrările de la examenele naționale din vară să fie corectate în alte județe, așa încât să nu mai planeze niciun fel de suspiciune.
Reamintim că, anul trecut, la simularea probelor scrise ale Bacalaureatului și Evalării Naționale s-au înregistrat rezultate care nu făceau deloc cinste învățământului județean. La clasa a XII-a, promovabilitatea a fost de 33,94%, iar la clasa a VII-a, Vasluiul, cu o promovabilitate de doar 31,43%, s-a situat sub media națională cu peste zece puncte procentuale!


Leave a Reply