Veşti bune pentru viitoarele mămici: Indemnizaţia de creştere a copilului va fi majorată!


solomon”În contextul declinului demografic înregistrat în ultimii ani, sperăm că materializarea acestor prevederi va contribui la promovarea dezvoltării familiei şi la stimularea creşterii natalităţii în ţara noastră”, declară deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor, deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon, a contribuit decisiv la elaborarea unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2010, privind indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
„Întrucât sporul natural negativ al populaţiei ţării noastre ne dă din ce în ce mai multe motive de îngrijorare, promovarea unor politici publice pentru îmbunătăţirea şi stimularea indicatorilor demografici este binevenită”, a declarat parlamentarul bârlădean.
Până în prezent, legea care reglementează concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului a suferit mai multe modificări. Dacă, până în 2003, suma primită de mame se situa la 85% din media veniturilor lunare din ultimul an de activitate, iar în 2004 s-a trecut la 85% din salariul mediu brut pe economie, în 2010, măsurile de austeritate aplicate de Guvernul Boc au afectat vizibil indemnizaţia, pe care au redus-o cu 15%. În prezent, aceasta se acordă diferenţiat, în funcţie de opţiunea părinţilor pentru durata concediului – un an sau doi ani de zile. Mai exact, pentru prima opţiune (concediu de un an), mamele primesc o indemnizaţie lunară de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an, dar nu mai puţin de 600 de lei şi nu mai mult de 3.400 de lei. A doua opţiune, care constă într-o perioadă de concediu până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, presupune un cuantum de 85% din veniturile anterioare, însă fără ca acesta să fie mai mic de 600 de lei sau mai mare de 1.200 de lei pe lună.
”Ceea ce ne propunem prin această iniţiativă legislativă este să eliminăm opţiunea indemnizaţiei diferenţiate (după criteriul duratei concediului pentru care optează mama) şi, totodată, să renunţăm la plafonul de 3.400 de lei. De asemenea, propunem ca valoarea minimă a indemnizaţiei să fie corelată cu noua valoare a salariului minim pe economie, ceea ce înseamnă că suma minimă pe care o vor primi părinţii va creşte semnificativ, de la 600 de lei la peste 900 de lei. Ne dorim ca până la jumătatea lunii martie să finalizăm acest demers, astfel încât măsurile planificate să intre în vigoare şi să devină o realitate cât mai curând posibil. În contextul declinului demografic înregistrat în ultimii ani, sperăm că materializarea acestor prevederi va contribui la promovarea dezvoltării familiei şi la stimularea creşterii natalităţii în ţara noastră. În momentul de faţă, plata indemnizaţiei de creştere a copilului într-o manieră diferenţiată, în funcţie de durata concediului pentru care optează mama, reprezintă un act discriminatoriu, pe care dorim să îl îndreptăm. Este corect şi firesc să sprijinim mamele în demersul lor de creştere a copilului în intervalul de 0-2 ani deoarece primii doi ani sunt cei mai importanţi în evoluţia unui copil; copilul este iniţiat în interacţiunea cu mediul şi cu cei din jur, învaţă cele mai multe abilităţi şi, aşa cum este normal, are nevoie permanentă de mamă. Presiunea financiară la care sunt supuşi părinţii după primul an de viaţă a bebeluşului trebuie înlocuită cu un sprijin material decent, care să le asigure linişte şi stabilitate şi în cel de-al doilea an”, a menţionat Adrian Solomon.


Leave a Reply

%d bloggers like this: