Veterinarii din județ, instruiți cu privire la pesta porcină


Medicii veterinari au participat, zilele trecute, la o informare referitoare la pesta porcină africană, organizată la sediul DSVSA Vaslui. Săptămâna viitoare, va avea loc un exercițiu de simulare privind modul în care trebuie să acționeze Centrul Local de Combatere a Bolilor și structurile din subordine.

Având în vedere că, pe 31 iulie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană la porci domestici, într-o gopodărie aflată la periferia orașului Satu Mare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a organizat, pe 9 august, o întrunire de lucru. Participanți au fost medicii veterinari concesionari de liberă practică din județ și medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Vaslui.
„Cu această ocazie, au fost prezentate: situația epidemiologică internă și internațională, principalele măsuri pe care crescătorii de porcine din exploatațiile non-profesionale trebuie să le ia în vederea prevenirii introducerii pestei în exploatații, căile de transmitere a bolii, formele de evoluție, principalele semne clinice ale bolii și modificările anatomo-patologice. De asemenea, au avut loc discuții și dezbateri privind supravegherea exploatațiilor de porcine, obligativitatea identificării tuturor porcinelor și supravegherea lor clinică de către medicii veterinari de liberă practică, recoltarea probelor de sânge de la toți porcii bolnavi și a organelor de la porcii morți, afluirea lor către Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Județean în vederea efectuării analizelor pentru depistare timpurie a virusului pestei porcine”, a anunțat DSVSA Vaslui.
Tot la informarea de miercuri s-a discutat despre colaborarea dintre medicii veterinari de liberă practică și crescătorii de porcine, dar și dintre veterinari și reprezentanții autorităților locale. De asemenea, au fost înmânate afișe cu prezentarea principalelor semne ale bolii, în vederea distribuirii în rândul populației crescătoare de porcine.
„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii. DSVSA Vaslui va organiza, în data de 17 august, ora 10, la sediul din Bârlad, strada Trestiana, nr. 2, un exercițiu de simulare în sală privind modul de acționare a Centrului Local de Combatere a Bolilor și a structurilor din subordine în situația declarării unui focar de pestă porcină africană la nivelul județului”, menționează DSVSA.
Totodată, au fost transmise de către DSVSA Vaslui adrese de informare către Instituția Prefectului, Consiliul Județean și consiliile locale, reprezentanții fondurilor de vânătoare, exploatațiile comerciale de porcine din județ și Poliția de Frontieră, prin care se aduc la cunoștință confirmarea pestei porcine africane în România și măsurile ce se impun a fi luate.


Leave a Reply