Viața modernă și efectele sale perverse: Depresia, o afecțiune tot mai întâlnită în Vaslui


Depresia a devenit, în ultimii ani, afecțiunea cu care se confruntă tot mai multe persoane, indiferent de vârstă, sex sau statut social.

Fiecare persoană are momente plăcute și mai puțin plăcute pe parcursul vieții. Psihiatrii vasluieni susțin că mulți reușesc să depășească un moment de cumpănă din viață, un accident, pierderea unei persoane dragi, se vindecă de o boală grea, însă clachează în fața unei întâmplări minore și cad în depresie. Iar de la depresie până la gândurile sinucigașe mai e doar un pas.
Datele deținute de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui arată că tot mai mulți vasluieni se prezintă la medic cu tulburări de tip depresiv. Astfel, dacă în primul semestru al anului trecut, se înregistrau 79 de asemenea pacienți dintr-un total de 259 de cazuri de afecțiuni psihice, în 2017 avem deja 90 de vasluieni (44 din mediul rural și 46 din mediul urban) cu episod depresiv dintr-un total de 314. Majoritatea celor cu depresie au peste 15 ani. Incidența este mai mare în rândul femeilor, dar este cunoscut că și bărbații suferă de această afecțiune. În total, DSP Vaslui are în evidență 7.619 de persoane cu boli psihice,
“Cazurile sunt într-o ușoară creștere, iar noi deja am organizat în acest an activități de informare și conștientizare a populației, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Încercăm să sensibilizăm oamenii asupra recunoașterii timpurii a simptomelor depresiei, seriozității acestei probleme de sănătate și a necesității depășirii barierelor care blocheză accesul la ajutorul medical, cum ar fi stigmatizarea socială asociată afecțiunilor mentale”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.
„Factorii declanșatori sunt starea de tristețe, tulburările de somn, scăderea voinței, a capacității de concentrare, tulburările de memorie, stările de irascibilitate, de apatie, cu scăderea poftei de mâncare și, cel mai important, apariția unor gânduri de inutilitate, autoacuzare, în care pacienții se simt marginalizați, ca și când n-ar mai fi de folos și nimeni n-ar mai avea nevoie de ei, parcă nu vor să mai trăiască și ei ar fi vinovați pentru tot ce s-a întâmplat rău în viețile lor sau ale familiilor lor”, explică medicii psihiatri.


Leave a Reply

%d bloggers like this: