Viitoarele mămici, tarife amețitoare pentru analize și consultații: Cât mai costă să fii gravidă?


„În țară, sarcina cu primul copil a costat peste 4.500 de lei; în Germania, sarcina cu al doilea copil a fost zero”, spun vasluiencele care au avut ocazia să nască în străinătate.

Țara noastră are una dintre cele mai scăzute natalități din Europa. În județul Vaslui, de exemplu, se nasc, în medie, 300 de copii pe lună, și încă noi o ducem bine, existând zone în care numărul nașterilor este la jumătate! și nici nu este de mirare, în condițiile în care statul neglijează femeile însărcinate, acestea fiind nevoite să-și plătească singure analizele, vitaminele, testele și altele, toate absolut necesare pentru a se asigura că aduc pe lume un copil sănătos.

Asta în timp ce în alte țări ar putea să nască fără ca măcar să fi cheltuit vreun sfanț. Viitoarele mămici se plâng că, aici, în ciuda faptului că sunt angajate și plătesc asigurare medicală ani la rând, sunt nevoite să-și facă analizele în laboratoare particulare, fără să le fie decontate, să facă ecografiile la cabinetele private, uneori fără ca măcar să primească o chitanță, până la naștere cheltuind deja mii de lei.

„Sunt însărcinată în 34 de săptămâni și până acum am cheltuit vreo 2.500 de lei pe consultații, analize, ecografii și vitamine. Nu am plătit analizele compensate din trimestrul întâi. Cred că am scăpat ușor, având în vedere că nu a trebuit să repet analize ca profilul Torch, că sarcina nu a avut probleme până acum și medicul mă mai cheamă și la spital”, povestește o vasluiancă.

Spusele ei sunt întărite de o altă viitoare mămică: „Pe primele analize am dat 250 de lei, dublul test a fost 300 de lei, analize col – 53 de lei de trei ori, morfologia în semestrul al doilea – 2.350 de lei, internare patru zile, când mi-a fost rău, aproximativ 500 de lei. Mâine urmează ultimele analize. De asemenea, la fiecare control plăteam între 50-100 de lei, iar de la șapte luni, medicul m-a chemat din două în două săptămâni. Mi-e și groază să fac un calcul”.

O altă vasluiancă are o poveste și mai „costisitoare”: „Am avut sarcină gemelară prin fertilizare in vitro, care a costat 4.000 de euro. 6.000 de lei au fost ecografiile, 4.500 de lei medicamentele, 800 de euro nașterea, 1.000 de lei alte cheltuieli, căci am stat și internată, mai o asistentă, mai una, alta. Mă ia capul! Dar a meritat! Copiii sunt averea mea!”.

Zero euro o sarcină și o naștere în străinătate

Dacă mămicile de la noi sunt resemnate, cele care au avut șansa de a naște în străinătate, pe unde erau stabilite împreună cu familiile, sunt fericite.
„În țară, sarcina cu primul copil a costat peste 4.500 de lei; în Germania, sarcina cu al doilea copil a fost zero”, ne-a spus Alexandra P.

Vești asemănătoare vin din Spania, Marea Britanie, Franța: „În Spania, totul este gratuit și super-OK în spital. Am fost foarte mulțumită”; „În UK, nu am cheltuit niciun ban toată sarcina și nici cu nașterea în apă”; „În Franța, sarcina m-a costat zero euro. Singurele cheltuieli înainte de naștere au fost pătuțul, căruciorul trei în unu și ce am pus în valiza pentru maternitate”.

În Cipru, la stat, cu carnet de sănătate, o vasluiancă însărcinată a primit o notă de plată de… doi euro.

„120 de euro am cheltuit eu toată sarcina în Germania, dar banii ăștia îi dai doar o dată în nouă luni. Acidul folic este 6,50 euro cutia cu 50 de pastiluțe și cam atât”, afirmă o altă femeie.


Leave a Reply

%d bloggers like this: