Viitorul Cod Rutier, spaima vitezomanilor și bețivilor! Amenzi de zece ori mai mari! Lovitură pentru șoferii “obraznici”


Șoferii care circulă cu viteze cuprinse între 51 și 60 de km/h vor fi sancționați cu amenzi între 120-1.600 de lei (9-20 de puncte) și vor rămâne fără permis pentru trei luni. În cazul depășirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se vor aplica amenzi între 1.680-4.000 de lei (21-50 de puncte), iar permisul va fi suspendat pentru 180 de zile. În cazul în care depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică de la 51 la 120 de puncte de amendă, adică 4.080-9.600 de lei, la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Dacă va fi votat de Parlament, noul Cod Rutier, în forma propusă de guvern, le va da mari bătăi de cap conducătorilor auto indisciplinați. Conform modificărilor cuprinse în proiectul de lege, orice șofer care încalcă regulile de circulație de cinci ori pe durata unui an va rămâne fără permis și va fi obligat să dea din nou examenul scris (sala) pentru a-l recupera. De asemenea, cei care vor să obțină dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice trebuie să aibă măcar liceul terminat pentru a putea susține examenul de permis.
De asemenea, cei care au obiceiul de a vorbi la telefon la volan se vor gândi de două ori înainte de a face acest lucru. Potrivit viitorului Cod Rutier, dacă vor fi prinși vorbind la telefon în timp ce conduc, șoferii riscă amenzi în cuantum de 1.600 de lei, de zece ori mai mult decât acum. La fel vor păți și cei care nu poartă centura de siguranță.

Amenzi mari pentru vitezomani

De menționat că șoferii care circulă cu viteze cuprinse între 51 și 60 de km/h vor fi sancționați cu amenzi între 120-1.600 de lei (9-20 de puncte) și vor rămâne fără permis pentru trei luni. În cazul depășirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se vor aplica amenzi între 1.680-4.000 de lei (21-50 de puncte), iar permisul va fi suspendat pentru 180 de zile. În cazul în care depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică de la 51 la 120 de puncte de amendă, adică 4.080-9.600 de lei, la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Bețivii și șmecherii vor face chiar și pușcărie

Codul Rutier va mai prevedea că dacă un șofer se află la volan sub influența băuturilor alcoolice, având între 0,2-0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15-0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, se va alege cu o sancțiune cuprinsă între 21-50 de puncte (1.680-4.000 de lei) și cu suspendarea permisului pentru șase luni.
În cazul în care alcoolemia este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.
Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sancționați cu 9-20 de puncte-amendă și suspendarea permisului până la trei luni șoferii care nu acordă prioritate, depășesc sau trec pe roșu și provoacă un accident soldat exclusiv cu pagube materiale.
Amenda maximă, de 9.600 de lei, va fi aplicată șoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată atunci când semnalele acustice și vizuale sunt pornite și celor implicați în accidente și care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.
Șoferii care trec pe roșu vor fi sancționați cu amendă de 4.000 de lei.

Cine încalcă regulile de circulație de cinci ori va da iar examenul scris

Conform noului Cod Rutier, orice șofer care încalcă regulile de circulație de cinci ori pe durata unui an va fi obligat să dea examenul scris pentru a-și putea recupera carnetul. Noua prevedere vine ca urmare a faptului că mulți șoferi și-au cumpărat efectiv permisul de conducere!
În cazul în care un șofer nu achită amenda în termen de 30 de zile, permisul îi este suspendat după 15 zile de la comunicarea dispoziției de suspendare. Sumele aferente amenzilor vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării și care va fi verificat de Poliție.
O altă prevedere a noului Cod Rutier face referire la transportul copiilor. Astfel, cei sub 12 ani nu pot fi transportați pe scaunele din față, cu excepția bebelușilor, care sunt transportați cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu vârste de până la trei ani nu mai pot fi transportați decât în scaune speciale. De asemenea, copiii cu o înălțime de cel mult 135 de centimetri trebuie transportați în scaun. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate și adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.


Leave a Reply