Vine frigul, ce-i de făcut?


Mulți dintre vasluieni sunt pe ultima sută de metri în privința aprovizionării cu combustibil sau lemne de foc, în funcție de sistemul de încălzire pe care îl folosesc. Piața abundă în oferte dintre cele mai diverse, având în vedere că până și cei de la țară au început să renunțe la sobele pe lemne și să se îndrepte către opțiuni mult mai confortabile, precum centrale electrice sau combustibili ecologici.

De la an la an, vasluienii își schimbă ușor opțiunile în ceea ce privește sistemul de încălzire a locuințelor. Dacă într-un timp piața lemnelor de foc era o afacere profitabilă, comercianții respectivi susțin că acum pierd teren în fața centralelor electrice sau pe gaze și a combustibililor ecologici. Pentru a se menține pe linia de plutire, ei includ în preț tăierea și transportul la domiciliu al lemnelor.
„Prețul de anul acesta este de 120-140 de lei pe metrul cub de lemn, cu transportul inclus. Lemnele sunt numai esențe tari. Din păcate pentru noi, afacerea merge din ce în ce mai prost, având în vedere că se cumpără doar trei luni pe an, adică din septembrie până în noiembrie. În restul timpului, batem pasul pe loc și uneori ieșim în pierdere. Oamenii caută confortul, nu le mai convine să stea cu sobe pe lemne și să curețe cenușa, să care lemnele. Preferă să apese pe un buton la centrală și să aibă căldură la ce oră doresc”, ne-a declarat un comerciant.
Un altul susține că a fost nevoit să crească prețurile din cauza faptului că suportă toate cheltuielile, de la transportul lemnului din pădure și până acasă la cumpărător.
„Avem la dispoziție destul lemn de foc pentru acest an. Esențele disponibile sunt salcâm, frasin, cărpeniță, mojdrean, salcie, plop. Prețul include toate cheltuielile pe care le suportăm. Avem oameni care le taie și le încarcă în mașini, iar apoi transportul la client. De aceea ajungem la 140 de lei pe metrul cub de lemn și nu ne permitem să lăsăm la preț”, explică vânzătorul.

Alternative la încălzirea locuințelor

„Trendul” la încălzirea locuințelor este dat, în ultimii ani, și de apariția pe piață a combustibililor ecologici și a centralelor electrice sau pe gaze, din ce în ce mai utilizate și de vasluienii din mediul rural. Un exemplu este centrala care utilizează combustibili solizi mărunțiți proveniți din surse de energie regenerabile, precum peleții.
„Acest tip de centrală asigură economisiri considerabile, ce pot atinge 80% față de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial, civil. Se pot utiliza și combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat”, ne-a explicat un producător.
Costul unui sac de 15 kg de peleți este de 18 lei, iar unii producători oferă clienților chiar câțiva saci pentru probă.

Sistemul centralizat arde la buzunare

Deși costul branșamentului la gaze este ridicat, ajungând chiar și la 10.000 de lei pentru o gospodărie individuală, cea mai mare parte a locuitorilor din principalele centre urbane au renunțat la sistemul centralizat de încălzire, din cauza costurilor ridicate.
„Eu am stat cu chirie într-un apartament de trei camere și am plătit lunar 400-450 de lei la căldură. M-am mutat într-un apartament similar cu centrală pe gaze și plătesc 250-300 de lei maximum la căldură. Chiar dacă faci un efort să-ți pui centrală, îți scoți investiția în timp”, ne-a spus o vasluiancă.


Leave a Reply