Vrăji electorale pe seama datornicilor


birchallAna Birchall, deputat PSD de Zorleni, a iniţiat în 2014 un proiect de lege pentru inima şi portofelul românilor cu credite în valută, ce-i drept un bazin electoral uriaş. Proiectul lăsa libertarea debitorilor de a-şi alege moneda în care să-şi plătească datoriile, punându-se la adăpost de fluctuaţiile valutare. Propus în februarie 2014, înainte de europarlamentare, proiectul a mai fost discutat o vreme, până la alegerile prezidenţiale, după revenirea parlamentarilor din vacanţa electorală dispărând de pe faţa pământului, deci şi din atenţia deputatului vasluian iniţiator.

“O lege pentru românii cu datorii la bănci” şi-a numit iniţiatoarea, deputatul PSD de Zorleni Ana Birchall, specialist în reorganizări, restructurări financiare şi insolvenţă, proiectul de lege depus în luna februarie a anului trecut prin care datornicii la bănci aveau posibilitatea conversiei creditelor în orice monedă li s-ar părea avantajoasă la plată. Asta fără comision. Sutele de mii de datornici s-ar fi putut pune la adăpost de fluctuaţiile valutare de pe piaţă, iar drame precum cele din jurul creditelor luate în franci elveţieni ar fi devenit imposibile pe viitor.
Oficial, peste două milioane de români au în acest moment credite în valută şi plătesc rate mult majorate faţă de momentul în care au luat împrumuturile. Cu o astfel de lege în vigoare, împovăraţii şi-ar fi putut transfera rapid datoriile în lei sau o altă monedă, mai stabilă, scăpând astfel de ratele excesive. La toţi aceştia s-ar fi gândit Ana Birchall în momentul în care a depus în atenţia colegilor respectivul proiect de lege. 130 de alţi parlamentari, dintre care 127 de la fosta USL, s-au grăbit să-l susţină.
Băncile au “mârâit” imediat susţinând că măsura ar creşte riscul valutar, însă proiectul a mers mai departe, în septembrie 2014 primind aviz favorabil de la guvern, precum şi de la comisiile parlamentare. Comisia juridică şi cea de finanţe-bănci nu i-au întocmit, totuşi, niciun raport, astfel că, lucru rar întâlnit, în pofida aprobării de către Executiv, deputaţii au refuzat să îl dezbată pe fond.
Totul aducea a făcătură menită să ia ochii electoratului. Dovada a venit după vacanţa electorală de o lună de zile pe care parlamentarii şi-au luat-o înaintea alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie. La revenire, deputaţii nu au inclus pe ordinea de zi proiectul. De altfel, şi “eforturile” parlamentarului vasluian Ana Birchall se opriseră undeva înainte de scrutinul pe care candidatul PSD Victor Ponta l-a pierdut.
Ana Birchall nu mai are nicio “amintire” măcar despre proiect, acesta neapărând nici în dreptul întrebărilor şi interpelărilor, dar nici al luărilor de cuvânt pe care deputatul le-a avut în Camera Deputaţilor în ultimul timp.


Leave a Reply

%d bloggers like this: