Vrei, nu vrei, îți vei vaccina copilul!


Părinții care preferă să creadă “sfaturile” Oliviei Steer în locul studiilor medicale acreditate de comunitatea științifică nu vor mai avea de ales. Ei vor fi obligați să se asigure că odraslele lor sunt vaccinate conform recomandărilor medicilor. Guvernul tocmai a decis să trimită în Parlament proiectul de lege care instituie obligația imunizării copiilor conform Calendarului Național de Vaccinare și procedurilor de acțiune în situații epidemiologice speciale. Conform acestui document, la data înscrierii într-o colectivitate, unitatea la care va învăța copilul are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe de la medicul de familie care îl are în evidență, privind efectuarea sau, după caz, neefectuarea vaccinărilor obligatorii. Se estimează că legea va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2018.
Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul se va menționa în scris și va fi valabil numai și numai în cazurile în care starea medicală a copilului nu permite imunizarea. Refuzul părinților de a vaccina copilul fără un motiv medical dovedit cu acte îi poate duce în fața instanței.
Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor vor fi cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.


Leave a Reply

%d bloggers like this: