Weekend prelungit


weekendZiua de 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, a fost declarată nelucrătoare. Astfel, bugetarii şi nu numai se vor bucura de un weekend prelungit: sâmbătă, duminică şi luni.

Luni, 15 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular sub denumirea de Uspenia sau Sfântă Maria Mare. Potrivit Codului Muncii, această zi face parte dintre cele 12 libere din an stabilite pentru sărbători publice sau religioase, astfel că bugetarii şi nu numai se vor bucura de un sfârşit de săptămână prelungit.
Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Huşilor, sărbătoarea este menţionată pentru prima dată în secolul al V-lea, în Siria, apoi în al VI-lea, în Apus, unde Adormirea Maicii Domnului se serba la 15 sau la 18 ianuarie: “Generalizarea sărbătorii a fost făcută de către împăratul bizantin Mauriciu, care a zidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi a stabilit ca 15 august să fie data de celebrare a Adormirii Maicii Domnului”.
Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit hram din Patriarhia Română. În fiecare episcopie se află cel puţin o biserică şi o mănăstire cu hramul menţionat.
“În cadrul Episcopiei Huşilor, este hram la Mănăstirea Moreni, din Protopopiatul Vaslui. Sărbătoare va fi şi la biserica «Adormirea Maicii Domnului» din municipiul Vaslui”, se precizează pe site-ul www.episcopiahusilor.ro.
De asemenea, la 15 august, în toate porturile şi oraşele de la mare şi de la Dunăre, pe toate navele maritime şi fluviale, se sărbătoreşte Ziua Marinei Române, care este şi Ziua Forţelor Navale.


Leave a Reply