Zeci de angajatori sancționați de ITM


Gabriel Chirvase

Pe parcursul lunii trecute, echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au efectuat 158 de controale, în urma cărora 58 de angajatori au fost sancționați contravențional: șapte pentru nereguli în domeniul relațiilor de muncă și 51 pentru nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă.

Astfel, au fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 65.000 de lei. În domeniul relațiilor de muncă, sunt opt amenzi, în cuantum de 65.000 de lei, pentru utilizarea de lucrători fără forme legale.

Alte 103 sancțiuni, constând în avertismente, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă: neelaborarea instrucțiunilor proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă etc.

Tot în ianuarie, au fost comunicate nouă evenimente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs.

“În perioada imediat următoare, conform planului anual de control și programului-cadru de acțiuni, vom demara controale pe toate domeniile de activitate. La nivelul ITM Vaslui, se vor desfășura acțiuni de informare și conștientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea 62/2011, reglementate prin art. VII din OUG nr. 82/2017, pentru modificarea și completarea unor acte normative, Registrul general de evidență a salariaților și transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată” ne-a declarat Gheorghe Chirvase, inspector-șef al ITM Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: