Zeci de vasluieni solicită zilnic restituirea taxei auto


Modelul de cerere pentru recuperarea taxei de înmatriculare a autovehiculelor a apărut la ghișeele Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui. Dosarul care trebuie depus nu este stufos și cuprinde doar trei documente.
Directorul AJFP Vaslui, Nelu Sava, a declarat că vasluienii pot intra fără probleme în posesia cererilor de la ghișeele Fiscului, însă documentul poate fi descărcat și de pe internet: ”Vasluienii pot veni să solicite restituirea taxelor auto. Oamenii vin la noi cu documentele, își iau cererea, dosarele sunt verificate de colegii mei, sunt vizate și apoi sunt lăsate la registratură. Cel puțin 40 de cereri sunt depuse zilnic”.
La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, următoarele documente:
– documentul doveditor al plății taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei de poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante sau timbrul de mediu, respective chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont;
– copia cărții de identitate a vehiculului;
– copia certificatului de înmatriculare.
Cererea de restituire se soluționează prin decizie emisă de ANAF, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare. Restituirea sumelor se realizează astfel:
– taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
– timbrul de mediu pentru autovehicul – în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Hotărârile judecătorești definitive care au ca obiect restituirea sumelor provenite din taxele auto și pentru care nu au fost emise încă decizii de soluționare, precum și cele care devin executorii după termenul prevăzut la art. 1, alin. (2), se aduc la îndeplinire potrivit dispozițiilor stabilite de instanță.


Leave a Reply

%d bloggers like this: