Zile de întărire a credinţei: Boboteaza şi Sfântul Ioan, finalul sărbătorilor de iarnă


Astăzi, în biserici, vor avea loc slujbe speciale pentru Agheasma Mare. Mâine, îl vom cinsti pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Astăzi, biserica ortodoxă şi cea catolică sărbătoresc Boboteaza sau Epifania. Ea încheie ciclul celor 14 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep de Crăciun.
De Bobotează, au loc două slujbe de sfinţire a apei. Prima s-a săvârşit în ajun, iar preoţii folosesc apa la sfinţirea caselor şi a celor ce locuiesc în ele. A doua slujbă, mult mai amplă, are loc chiar astăzi. Cu Agheasma Mare sunt stropiţi credincioşii prezenţi şi biserica. Tot din Agheasma Mare, Credincioşii iau acasă din Agheasma Mare, în sticle sau alte recipiente curăţate cu grijă în prealabil, pentru a o folosi tot anul, până la Boboteaza viitoare. Dacă este ţinută în sticle curate şi bine închise şi dacă nu se bea direct din sticlă, Agheasma Mare se păstrează proaspătă ani de zile.
Tot de Bobotează, se sfinţesc apele, apoi preoţii aruncă o cruce, iar mai mulţi bărbaţi intră în apă pentru a o recupera. Se spune că acela care va găsi crucea va avea noroc tot anul.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Mâine, 7 ianuarie, este sărbătorit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus şi i-a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.
Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, este cel mai mare dintre profeţi. Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia, Ioan îşi împlineşte misiunea botezându-l pe Iisus în apele Iordanului.
Model de înfrânare, pocăinţă, curăţire de patimi şi rugăciune, iniţiator al vieţii monastice şi a celei pustniceşti, Ioan nu va înceta niciodată să fie cel care pregăteşte calea ce duce la Hristos. În predicile sale, a pledat pentru pocăinţă şi nu l-a scutit de critici nici pe regele Irod Antipa, pentru adulterul cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg, Filip. Regele l-a întemniţat pe Ioan, iar Irodiada a pus la cale o răzbunare cumplită. La o aniversare, când regele şi-a sărbătorit ziua de naştere cu mare fast, fiica Irodiadei, Salomeea, a dansat în faţa oaspeţilor şi a tatălui său vitreg. Ameţit de vin, Irod i-a promis Salomeei că-i îndeplineşte orice dorinţă. Sfătuită de mama sa, tânăra i-a cerut regelui capul Prorocului Ioan. Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan a fost ucis prin decapitare în aceeaşi seară, iar capul lui i-a fost adus Salomeei, ca un trofeu, pe o tavă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: