Zilele Liceului “Emil Racoviță”: Patru decenii de excelență


Într-o atmosferă cu mare încărcătură emoțională,  au fost  celebrați 40 de ani de existență ai Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui.  S-au reunit foști și actuali elevi și dascăli care fac cinste acestei unități de prestigiu. Evenimentul a fost găzduit de Casa de Cultură ”Constantin Tănase”.

Sub genericul ”LER 40 – Aspirația de «a fi» mereu”, la Casa de Cultură ”Constantin Tănase” s-a consumat o manifestare de înaltă ținută, menită să marcheze cei 40 de ani de existență ai Liceului ”Emil Racoviță” (LER) Vaslui. Au fost prezenți numeroși absolvenți, care i-au avut lângă ei pe foștii dascălii, precum și actuali elevi și profesori care duc mai departe tradiția.

În deschiderea momentului jubiliar, directorul liceului, prof. Daniel Hulubei, a punctat importanța acestui eveniment pentru lumea educațională din Vaslui: ”La 40 de ani de la înființare, un liceu mereu tânăr și dinamic îi serbează astăzi pe toți oamenii frumoși a căror viață s-a împletit cu destinul său, dascăli din trecutul și prezentul acestei școli, elevi de toate vârstele și prieteni de pretutindeni. Liceul nostru și-a câștigat un renume între instituțiile de învățământ din județul Vaslui prin drumul în viață al absolvenților și prin valoarea profesională a dascălilor. Nu suntem într-o competiție cu nimeni și nici nu ne propunem să atingem perfecțiunea. Ne dorim să progresăm de la an la an împreună, profesori și elevi, iar pe părinți îi dorim mai aproape de noi în completarea actului educațional. Drumul ni se așterne înainte, plin de provocări, dar avem acum, la 40 de ani, maturitatea de a ne influența destinul în sensul împlinirii obiectivelor pe care ni le-am fixat și al idealurilor mari pe care îndrăznim să le gândim”.

Primarul Vasile Pavăl a ținut să adreseze câteva  cuvinte și gânduri bune colectivului de ieri și de azi al acestui liceu: ”În aceste zile frumoase de toamnă aurie, sărbătorim cu toții aniversarea a patru decenii de la ctitorirea unui lăcaș de educație și cultură: LER. De-a lungul anilor, dascălii vasluieni, împreună cu oficialitățile municipiului s-au străduit să asigure o bună pregătire teoretică și practică pentru aceia care au devenit în timp chimiștii vasluieni. Timpul a demonstrat că școala vasluiană poate oferi oameni bine pregătiți profesional, dar și buni cetățeni. Sărbătoarea celor patru decenii de la fondarea liceului reprezintă un frumos și important eveniment pentru municipiul Vaslui. Vă doresc cât mai multe succese în plan personal și profesional și vă îndemn să construiți în continuare marile performanțe. La mulți ani la ceas aniversar!”.

Inspectorul general școlar, prof.Gabriela Plăcintă, a adus în atenție rezultatele de prestigiu ale acestei unități: ”LER se remarcă prin atmosfera de muncă, profesionalism, onestitate, autentică omenie, respect pentru calitate, valoare și prestigiu. La frumoasa aniversare a 40 de ani de existență încununată de realizări, urez marii familii LER să dăinuie peste ani și ani la fel de mândră și unită cum este în prezent. Fie ca spiritul acestui colectiv să treacă peste generații fără a fi alterat!”.

Personalitatea lui Emil Racoviță, patronul spiritual al liceului, a fost evocată de academicianul Ionel Miron: ”Ar trebui să fie o clipă Racoviță în fiecare școală, în care toată suflarea județului să retrăiască emoția întoarcerii eroice în țară a savantului explorator al Antarcticii și dăruirea sa pentru propășirea neamului românesc”.

În calitate de absolvent al liceului, prefectul Eduard-Andrei Popica le-a mulțumit foștilor dascăli pentru educația oferită, iar conducerii LER i-a transmis să mențină unitatea pe podiumul educației: ”Se împlinesc patru decenii de când LER și-a deschis larg porțile pentru a-i întâmpina pe primii săi elevi și profesori. În cei 40 de ani, liceul dumneavoastră și al meu, în calitate de fost absolvent, a devenit un reper pentru comunitatea vasluiană și un etalon pentru învățământul românesc. Cred că, în astfel de momente aniversare, gândurile noastre ar trebui să fie direcționate către dascălii care au predat aici, cinstind memoria celor care au părăsit această lume. Nu trebuie uitate generațiile de elevi care au învățat în acest liceu, unii devenind mari personalități. Prin astfel de oameni, LER devine nemuritor, deschizând an de an ușa către viață, cultivând frumosul, munca și tradiția. LER îmi va rămâne veșnic în suflet. La mulți ani! Să fiți mândri că faceți parte din marea familie LER!”.

Autoritățile locale și dascălii prezenți au primit diplome aniversare, precum și monografia Liceului ”Emil Racoviță”.

Manifestările dedicate celor 40 de ani de existență ai LER au mai cuprins un spectacol omagial susținut de corala “Fantasia”, Fanfara “Rotaria” și corul Filarmonicii din Iași.


Leave a Reply

%d bloggers like this: