Zilele Școlii: Sărbătoare la Seminarul Teologic Ortodox din Huși


Elita învățământului religios din județ

Evenimentele dedicate ocrotitorului unității de învățământ, Sf. Ioan Gură de Aur, au cuprins săvârșirea Sfintei Liturghii de către episcopul Hușilor, momente artistice susținute de elevi, precum și proiecția unor documentare despre viața Sfântului și detenția părintelui profesor Dumitru Stăniloae.

Pe 13 noiembrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Ioan Gură de Aur, Seminarul Teologic Ortodox din Huși și-a sărbătorit patronul spiritual și ocrotitorul.

“La Catedrala Episcopală, Preasfințitul (PS) Părinte Ignatie, episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori alcătuit din profesori de la Seminarul Teologic. Au luat parte la acest moment și doamna inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Gabriela Plăcintă, doamna Monica Mocanu, inspector de religie, alături de domnii și doamnele profesoare și, bineînțeles, de elevii claselor de teologie și filologie”, menționează Episcopia Hușilor.

Sfânta Liturghie

În discursul său, PS Ignatie a făcut un portret al Sfântului Ioan Gură de Aur: “Autentic păstor de suflete, extrem de actual, extrem de prezent. Avea un extraordinar dar al cuvântului, fiind prezent totodată printre cei suferinzi. A asimilat cultura vremii respective, astfel că unul dintre cei mai mari retori ai antichității, Libaniu, și l-a dorit ca urmaș la catedră. De la Sfântul Ioan Gură de Aur învățăm că toate lucrurile pe care le-a făcut, educația, dragostea față de Dumnezeu, propovăduirea învățăturii creștine într-un mediu ostil, în care creștinii erau minoritari, erau făcute cu maximă responsabilitate. La el nu exista niciun moment de intermitență, de sincopă între ceea ce propovăduia și ceea ce ar fi trebuit să facă. Noi trăim vremuri destul de bulversante și trebuie să ne străduim să fim exemple, să promovăm elita, asemenea acestui Sfânt Părinte!”.

De asemenea, adresându-se elevilor seminariști, episcopul Hușilor i-a îndemnat să-l urmeze în rigoarea studiului și a pregătirii personale pe Sfântul Ioan Gură de Aur: “Sfântul Ioan putea să facă oricând față unei dezbateri cu cei care erau potrivnici credinței. Folosea cultura vremii și o integra în cultura creștină, toate scrierile sale având un profund caracter de actualitate. Voi trebuie să dați exemplu că vă este drag să vă apropiați de Sfântul Potir, de unde luați puterea de a fi buni. Trebuie să fiți modele printre adolescenții și tinerii cu care vă întâlniți, căci ei sunt necruțători cu posibilele gesturi nepotrivite, vă văd ca potențiali slujitori ai lui Hristos. Să citiți mult, să prețuiți timpul, să aveți un program de rugăciune, fiți foarte exigenți cu voi și rezultatele se vor vedea negreșit!”.

Invitații de onoare au fost prezenți în public: PS Ignatie – episcopul Hușilor, Gabriela Plăcintă – inspector general al ISJ Vaslui, Ioan Ciupilan – primarul municipiului Huși

Evenimentele dedicate sărbătorii Seminarului Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur” au continuat în sala mare a Primăriei Huși, unde au avut loc mai multe momente artistice susținute de elevi, precum și proiecția unor documentare despre viața Sfântului și perioada detenției părintelui profesor Dumitru Stăniloae. Au luat cuvântul părintele Andrei Zăgan, directorul seminarului, inspectorul general școlar Gabriela Plăcintă, primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, precum și PS Ignatie, episcopul Hușilor.

Istoria școlii teologice hușene

Învățământul teologic hușean instituționalizat începe în perioada în care scaunul episcopal era ocupat de Meletie Lefter (1851-1857).

“În anul 1851, domnitorul Grigore Alexandru Ghica dă în Moldova o lege pentru organizarea învățământului, care includea și învățământul bisericesc. Se ia hotărârea înființării a două noi seminarii în Moldova, unul la Roman și altul la Huși. Episcopul Meletie îl aduce, în 1852, de la mănăstirea Slatina, pe arhimandritul Veniamin Arhipescu pentru a se ocupa de administrația seminarului. Așadar, Veniamin Arhipescu este primul director al Seminarului Huși, însă pentru puțină vreme, până în1853. Ca orice început, și cel al seminarului hușean a fost unul modest, având în vedere că funcționa cu doar câțiva elevi și profesori. Însă, cu trecerea anilor, seminarul hușean reușește să devină o școală teologică de condiție înaltă, în care au predat, dar au și învățat mai multe personalități ale timpului: Melchisedec Ștefănescu, Narcis Crețulescu, Policarp Bârlădeanul, Gavriil Musicescu”, se arată pe site-ul Episcopiei Hușilor.

Unitatea de învățământ a trecut prin mai multe momente dificile.

“În 1893, Seminarul Teologic din Huși va fi desființat, iar în clădire avea să se instaleze gimnaziul «Anastasie Panu» și școala de cântăreți bisericești, care luase ființă în urmă cu doi ani. Ulterior, viitorii preoți s-au format la alte seminarii, mai ales la cele de la Iași și Galați. Printr-un decret-lege dat în 1919, s-a hotărât reînființarea seminarului de la Huși. Din păcate, începând cu 1 septembrie 1931, seminarul este scos din bugetul de stat, dar va mai funcționa din taxele elevilor și cu sprijinul Episcopiei până în 1932, când va fi din nou desființat. Până la începerea celui de-al doilea război mondial, nu se va mai pune problema reactivării acestui așezământ. Căderea comunismului a dus la o altă perspectivă în ceea ce privește activitățile Bisericii, dar și ale altor instituții care au ca menire nobilă și imperios necesară educația. În 1996, prin strădaniile Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și, mai ales, ale Preasfințitului Părinte Ioachim, s-a reactivat Episcopia Hușilor, desființată de regimul comunist în 1949. Tot în acel an, s-a luat hotărârea înființării unui seminar în eparhie, care să deservească cerințele de personal din parohii. Așa că, în anul școlar 1996-1997, în planul de școlarizare al Liceului Teoretic «Cuza Vodă» au fost cuprinse și clasa a IX-a profil teologic, și anul I cântăreți bisericești. Aceste clase au fost propuse și aprobate și în anii următori și au funcționat în localul liceului. În anul 2000, se aprobă, prin ordin al ministrului educației naționale, înființarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox «Sf. Ioan Gură de Aur», cu sediul în strada I.Al. Angheluș, nr. 1, începând cu anul școlar 2000-2001”, arată Episcopia Hușilor.


Leave a Reply

%d bloggers like this: