Ziua chimiştilor militari: Militarii huşeni sărbătoresc arma


milit2Prin Decizia Ministerială nr. 297 din 15 mai 1923, publicată în Monitorul Oastei”, a luat fiinţă, în cadrul Ministerului de Război, un Comitet Consultativ pentru chestiunile tactice privitoare la războiul chimic. De atunci se sărbătoreşte Ziua chimiştilor militari. Cu această ocazie, este aniversată şi arma militarilor Batalionului 202  Apărare CBRN (Intervenţie la dezastre) “General Gheorghe Teleman” din Huşi, care are o istorie de 65 de ani.

În fiecare an, la 15 mai, se sărbătoreşte Ziua chimiştilor militari (Ziua trupelor de apărare NBC – nucleară, biologică şi chimică). Cu această ocazie, este aniversată şi arma militarilor Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenţie la dezastre) “General Gheorghe Teleman” din Huşi. Pentru a marca această zi, astăzi, în cursul dimineţii, militarilor huşeni li se va citi mesajul de felicitare din partea ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc.

Istoria chimiei militare

Prin Decizia Ministerială nr. 297 din 15 mai 1923, publicată în “Monitorul Oastei” nr. 28/1923, a luat fiinţă, în cadrul Ministerului de Război, un Comitet Consultativ pentru chestiunile tactice privitoare la războiul chimic. Atunci s-a stabilit ca toate problemele privind pregătirea armatei pe această linie să fie rezolvate de Direcţia a XI-a Tehnică, împreună cu Marele Stat Major.

În septembrie 1923, la propunerea Comitetului Consultativ, în cadrul Direcţiei a XI-a Tehnică, s-a înfiinţat Secţia a IV-a a Gazelor de Luptă, care marchează începutul serviciului de apărare contra gazelor în Armata Română. La 1 ianuarie 1925, prin Înalt Decret Regal, a fost creat Serviciul Apărării contra Gazelor (SACG), care va centraliza şi se va ocupa de toate chestiunile având legătură cu gazele de luptă pentru trupele de uscat, marina şi aviaţia militară. La 24 iunie 1931, SACG s-a transformat în Direcţia Serviciului Chimic Militar, denumire care în perioada interbelică s-a transformat în Direcţia Chimică Militară, respectiv Direcţia Apărării Antichimice.

La 22 ianuarie 1945, Direcţia Chimică şi unele dintre structurile subordonate au fost desfiinţate, rămânând un singur birou în cadrul Inspectoratului Tehnic al MApN, cu denumirea de Serviciul Chimic. La 15 septembrie 1948, a luat fiinţă Direcţia Apărării Antichimice, care a inclus şi celelalte structuri desfiinţate în 1945. La 4 iulie 1951, aceasta se va numi Comandamentul Trupelor Chimice, organ de conducere care, începând cu data de 1 august 1990, s-a transformat în Inspectoratul Protecţiei Antichimice (subordonat Comandamentului Trupelor de Uscat). Şi-a încetat funcţionarea la 1 decembrie 1993.

Încă din momentul înfiinţării primului nucleu al Chimiei Militare – Secţia a IV-a a Gazelor de Luptă, arma Apărare NBC a cunoscut o evoluţie continuă, atât din punctul de vedere al structurilor organizatorice, al înzestrării, cât şi al principiilor de întrebuinţare în operaţie, mai ales după apariţia noilor agenţi toxici, cu agresivitate sporită, şi a altor arme de distrugere în masă (nucleară şi biologică). În prezent, structurile de apărare NBC sunt integrate operaţional în toate formele acţiunilor militare, în operaţiile de stabilitate, precum şi în anumite acţiuni de urgenţă civile specifice.

IF65 de ani de activitate a unităţii militare huşene

La Huşi, Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenţie la dezastre) “General Gheorghe Teleman” este cunoscut mai degrabă sub denumirea “Unitatea de chimie”. Anul trecut, chimiştii huşeni au marcat 65 de ani de la înfiinţarea Batalionului.

Evoluţia şi transformările din cadrul chimiei militare au făcut ca, la 18 octombrie 1950, conform Ordinului Marelui Stat Major nr. 123251 din 18.10.1950, să se înfiinţeze Batalionul 42 Chimic în Făgăraş, subordonat Comandamentului apărării antichimice. Între 1951 şi 1953, Batalionul 399 – Cercetare chimică şi degazare este dislocat în Garnizoana Sighişoara, iar între 15 octombrie 1953 şi 7 iulie 1954, şi-a mutat, la ordin, reşedinţa în Garnizoana Făgăraş.

La 7 noiembrie 1954, Batalionul 399 Chimic a fost redislocat în Garnizoana Vaslui, iar în octombrie 1956, în Garnizoana Huşi, purtând mai multe denumiri: Batalionul 42 Cercetare chimică şi degazare, Batalionul 109 (63) Protecţie Antichimică, Batalionul 202 – Protecţie Antichimică, Batalionul 202 Protecţie Nucleară, Biologică şi Chimică. În 2002 s-a numit Batalionul Apărare Nucleară Biologică şi Chimică (intervenţie la dezastre), din 1 mai 2009 – Batalionul 202 Apărare CBRN (intervenţie la dezastre), iar din anul 2010 poartă actuala denumire: Batalionul 202 Apărare CBRN (intervenţie la dezastre) “General Gheorghe Teleman”.


Leave a Reply