Ziua jelaniei după majorările de pensii și salarii: Un nou val de scumpiri


Ministerul Finanțelor propune scumpirea carburanților și, pe cale de consecință, a vieții de zi cu zi. În cel mai scurt timp, se vor majora prețurile la benzină, motorină, bilete de tren, TV cablu, carne, lactate, pâine, legume, fructe, țigări, apă. Doar aerul e pe gratis… încă.

Cea mai mare amenințare pentru Guvernul Tudose nu este nici să se facă de râs renunțând la măsuri anunțate cu doar o zi înainte, nici biciul cu care îl mână din spate șeful PSD, Liviu Dragnea, nici pierderea fulgerătoare de popularitate, ci criza bugetară în care s-a băgat singur.
Conform datelor oficiale, după primele cinci luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 2,152 miliarde de lei, pentru ca după numai o lună cifra să se tripleze! Mai exact, la sfârșitul primului semestru, deficitul a sărit la 6,3 miliarde de lei. Dacă se păstrează acest ritm alert, gaura bugetară va fi atât de largă spre sfârșitul anului, încât salariile bugetarilor și pensiile, pur și simplu, nu vor mai putea fi achitate. Va urma un val de concedieri și tăieri de venituri, iar țara ar intra într-o gravă criză socială.
Așa ceva nu s-a întâmplat nici în anii ´90, când guvernele de stânga și de dreapta se întreceau să falimenteze ramuri întregi ale economiei, nici pe timpul crizei din 2009-2012. Se pare că nici măcar pe timp de creștere economică coaliția PSD-ALDE nu e capabilă să guverneze.
Din acest motiv, este de înțeles, până la o limită, disperarea Ministerului Finanțelor Publice de a veni cu soluții de strângere a șurubului. Problema este că acestea nu vizează instituțiile statului, reducerea cheltuielilor bugetare, ci creșterea poverii fiscale a populației și agenților economici.
Ce presimțire incredibilă a avut acum patru luni Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui: “Nu mult le-a trebuit pensionarilor să realizeze că, odată cu schimbarea guvernanților și primele măsuri sociale implementate de social-democrați, viața lor nu s-a schimbat deloc în bine, așa cum li s-a promis. În realitate, traiul lor de zi cu zi stă sub proverbul «ce-am luat pe mere am dat pe pere». Indexările de pensii și creșterea pensiei sociale la 520 de lei vor fi «păpate» de scumpiri la unele produse de primă necesitate, cărora li se vor adăuga altele, anunțate pentru viitorul apropiat, toate făcând viața bătrânilor la fel de grea ca înainte. Crește punctul de pensie, dar crește și prețul la alimente, servicii și alte obligații. Iei de aici și dai dincolo banii. Unde e binele?”.

“Pentru bugetul de stat, va fi o lovitură cumplită”

Reamintim că, într-o serie întreagă de articole apărute în cotidianul nostru, mediul de afaceri vasluian a criticat dur și cu argumente solide ideile “crețe” ale guvernanților, precum propunerea de introducere a impozitului pe gospodăriile populației, cea privind transferul CAS și CASS în sarcina salariaților, decizia privind majorarea CAS și CASS pentru contractele part-time șamd. Acum, în loc să vină cu propuneri de reducere a birocrației, de desființare a structurilor intituționale care parazitează bugetul statului, de eliminare a cheltuielilor inutile, Finanțele Publice propun măsuri care afectează agenții economici și populația.
Concret, alaltăieri, a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal. În privința accizelor la carburanți, inițiatorii susțin că nivelul actual este foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația Uniunii Europene. În acest an, încasările din accizele aferente benzinei și motorinei au scăzut, deși consumul a crescut, de vină fiind reducerea TVA de la 20% la 19% și a accizelor (pentru motorină, la 1.518,04 lei/1000 de litri; pentru benzina fără plumb, la 1.656,36 lei/1000 de litri). Ministerul Finanțelor Publice propune revenirea la nivelul practicat în 2016:
– la benzina cu plumb – 2.327,27 lei/1.000 de litri;
– la benzina fără plumb – 2.035,40 lei/1.000 de litri;
– la motorină – 1.897,08 lei/1.000 de litri.
Procentual, acciza va crește cu 22,88% în cazul benzinei fără plumb și cu 24,97% la motorină. Măsura va avea efecte în lanț. Majorarea accizei se va reflecta în prețurile carburanților, care vor crește cel puțin în aceeași măsură. Drept urmare, economia va reacționa, ridicând prețurile produselor și serviciilor. Într-un cuvânt, va crește inflația. Populația va fi afectată atât direct, întrucât va cumpăra carburanți mai scumpi, cât și indirect, prin creșterea multor prețuri.
“Efectele perverse nu vor întârzia să apară. Creșterea prețurilor produselor românești va duce la scăderea competitivității lor pe piața internă și externă, fapt ce va afecta creșterea economică și veniturile bugetare. Evident, agenții economici vor lua măsuri de raționalizare a transporturilor, de economisire a carburanților, astfel că se va ajunge la o nouă reducere a consumului de benzină și motorină, deci a veniturilor colectate din accize. Nu trebuie uitat faptul că, sub presiunea transportatorilor auto, s-a renunțat la supraaciza și la acciza majorată, introduse de Guvernul Ponta. Pe viitor, operatorii din transportul auto internațional vor prefera să-și alimenteze autovehiculele peste graniță, în țările în care carburanții sunt mai ieftini. Pentru bugetul de stat, va fi o lovitură cumplită”, a declarat Ovidiu Copacinschi, președintele filialei Vaslui a Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
De altfel, Banca Națională a României a revizuit deja în creștere prognozele de inflație. Pentru decembrie se prevede o inflație de 1,9%, pentru decembrie 2018, de 3,2%, iar pentru iunie 2019, de 3,5%. Presiunile inflaționiste provin din politica fiscală, dar și din prețurile administrate, în special la energie.
Referindu-se expres la intenția Ministerului Finanțelor Publice de a majora acciza la carburanți, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat: „Ne va afecta, va împinge inflația în sus. N-am introdus-o în calculul prognozei pentru că, deocamdată, este doar o discuție”.
Din păcate, foarte curând, Isărescu va fi nevoit să-și revizuiască prognozele, iar populația să strângă cureaua.


Leave a Reply