Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare


Cuib-de-barzaAgenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui sărbătoreşte Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, în acest an, la data de 10 mai, cu scopul conştientizării publicului privind necesitatea conservării speciilor de păsări migratoare, a habitatelor acestora şi a rutelor lor de migraţie. Fenomenul migraţiei păsărilor prezintă o importanţă deosebită, acestea acţionând ca indicatori ai ecosistemului, biodiversităţii şi schimbărilor climatice. Celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare are sloganul “…şi când cerul devine tăcut? Opriţi uciderea ilegală, capturarea şi comerţul!”
“Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile întrucât migrează pe distanţe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează din cauza activităţilor antropice nesustenabile. Anual, milioane de păsări dispar în urma braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire. Un număr foarte mare de specii de păsări sunt ameninţate cu dispariţia, de aceea orice capturare de păsări migratoare trebuie să fie făcută pe o bază durabilă, luând în considerare caracteristicilor biologice şi starea lor de conservare pe întregul areal de răspândire”, a declarat Mădălina Nistor, directoarea APM Vaslui.
La nivelul judeţului Vaslui sunt inventariate 120 de specii de păsări protejate, dintre care 82 sunt specii migratoare menţionate în Convenţia de la Bonn. Lunca Prutului şi cea a Bârladului reprezintă importante culoare de migraţie a păsărilor, iar zonele din judeţ declarate situri Natura 2000 pentru protecţia păsărilor sunt următoarele arii protejate: ROSC10213 Râul Prut, ROSC10360 Râul Bârlad, între Zorleni şi Gura Gârbăvoţului, ROSPA0096 Pădurea Micleşti, ROSPA0119 Horga – Zorleni şi ROSPA0130 Mâţa – Cârja – Rădeanu.
“Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulţilor, culesul oălor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire şi maturizare a puilor, deţinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie sau infracţiune, după caz. APM Vaslui va marca această zi printr-o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei, care se va concretiza în distribuirea de pliante şi desfăşurarea de activităţi educative cu elevii de la Şcoala Gimnazială «Ştefan cel Mare» din municipiul Vaslui”, a mai spus Mădălina Nistor.


Leave a Reply