A fi sau a nu fi modernizată: Casa Agronomului, o mare rușine a Vasluiului

De ani de zile, în municipiul reședință, sediul fostei Case a Agronomului zace în paragină din cauza autorităților naționale. “Am trimis șapte hârtii la minister, dar nimic. Am cerut să ni se dea această clădire ca să o modernizăm și să o punem la dispoziția fermierilor. Dacă erau impozitate clădirea și terenul aferent, ce făcea Ministerul Agriculturii?”, a declarat primarul Vasile Pavăl.

Plasată într-o zonă foarte circulată – între Poliția municipală Vaslui și cimitirul “Eternitatea” – dar ocolită de toată lumea în ultimii ani, clădirea Casei Agronomului a devenit, cu timpul, o uriașă pată pe obrazul municipiului reședință. A fost abandonată, iar din fostul reper al agriculturii locale nu a mai rămas decât o ruină care adăpostește boschetari și animale fără stăpân. Cum a fost posibil?

Casa Agronomului a fost, ani la rând, spațiul în care Direcția Agricolă a Județului (DAJ) Vaslui a organizat numeroase acțiuni specifice. La un moment dat, a trecut în administrarea Consiliului Județean (CJ), care tutela Camera Agricolă, apoi s-a întors la DAJ. Din păcate, obiectivul din strada Etenității, nr. 1, a fost realmente abandonat. Nimeni nu a mai investit pentru întreținerea/reabilitarea sa, deși promisiuni au fost cu duiumul.

Pe când clădirea ținea de Camera Agricolă, s-a încercat ceva, dar după ce au fost decopertate tencuiala și tâmplăria exterioară, lucrările au fost sistate din lipsă de finanțare. Acum, unica șansă de reabilitare este condiționată de preluarea Casei Agronomului de către Primăria Vaslui. Primarul Vasile Păvăl a purtat discuții la Ministerul Agriculturii, dar deși ministrul Petre Daea s-a declarat de acord, demersul a rămas în acest stadiu. Adresele ulterioare trimise la minister nu au primit niciun răspuns.

“Am trimis șapte hârtii la minister, dar nimic. Doresc să fac un parteneriat între Casa Agronomului și primărie pentru fermierii din județ. Am cerut să ni se dea această clădire ca să o modernizăm și să o punem la dispoziția fermierilor. În zona noastră, cel mai important mijloc de producție este pământul. Trebuie să le asigurăm fermierilor o zonă de consultanță, de întâlniri, de pregătire profesională. Se vede foarte urât această clădire în ruină. Ia să fi trebuit ca ministerul să plătească taxe pentru ea! Dacă erau impozitate clădirea și terenul aferent, ce făcea Ministerul Agriculturii?”, a declarat primarul Vasile Pavăl.

Directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu, ne-a spus că este la curent cu demersurile primăriei: “Noi am trimis adrese celorlalte instituții din subordinea Ministerului Agriculturii – APIA, AFIR etc. – prin care le-am cerut să precizeze dacă au nevoie de respectiva clădire. Cum nimeni nu și-a manifestat interesul, nu mai este nevoie decât de decizia ministerului. Evident, nu avem nimic împotrivă să fie modernizată. Dacă Primăria Vaslui preia această clădire, ca apoi să fie utilizată de fermieri, va fi un lucru foarte bun. S-ar putea face un centru de instruire pentru agricultori, cu spații de cazare, cantină, săli de conferință și nu numai”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 3 =