Concursul de creație „Luceafărul”: Liceenii bârlădeni, poeți în devenire

16 elevi din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad au fost premiați la Concursul de creație poetică „Luceafărul”, organizat de Asociația Astronomică “Sirius”. 

Zilele trecute, Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) – Club UNESCO a organizat, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Societatea Științifică „Orion” Tulcea, „Grai românesc” – Platforma Internațională de Artă, Literatură, Poezie/Arhivă Literară”, și Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu”, cea de-a V-a ediție a Concursului regional de creație poetică „Luceafărul”. Competiția face parte din activitățile proiectului „Priviți cerul înstelat!”, implementat din anul 2014 de AAS sub egida Uniunii Astronomice Internaționale.

În primă fază, au fost acordate 20 de premii la secțiunea Poezie, 12 la secțiunea Eseu și 12 la secțiunea Science Fiction. În cea de-a doua fază, în urma evaluării celor 25 de lucrări care au obținut premiul I, echipa de scriitori de la Asociația „Grai românesc” București a stabilit laureații ediției a V-a, respectiv 12 elevi.

Din total, 16 distincții le-au revenit elevilor de la Liceul „Mihai Eminescu” Bârlad. Astfel, la secțiunea Eseu, categoria IX-X, Diana Cazamir, îndrumată de profesoara Rica Luchianov, și Maria Căpriță, îndrumată de profesoara Camelia Stoica, au obținut premiul I. La secțiunea Science Fiction, Andreea Cosmina Magdalena Lazanu și Diana-Gabriela Moraru, ambele concurente la categoria IX-X, au obținut tot premiul I. Prima este coordonată de profesorul Ionel Șerban, iar a doua de profesoara Liliana Radu.

La secțiunea Poezie, categoria IX-X, Andreea Cosmina Magdalena Lazanu (prof. Ionel Șerban), Alberto-Gelu Toderașc (prof. Ioan Adam), Karina Bejan (prof. Camelia Stoica), Diana-Gabriela Moraru (prof. Liliana Radu) și Larisa Elena Voinea (prof. Liliana Radu) au obținut premiul I, iar Nicoleta Năstruțu (prof. Camelia Stoica) a fost răsplătită cu premiul II. Tot premiul II l-a obținut Ștefan-Gabriel Cruceru, îndrumat de profesorul Ioan Adam, însă la categoria XI-XII.

Dintre cei 12 laureați ai ediției, cinci sunt liceeni bârlădeni: Andreea Cosmina Magdalena Lazanu, Alberto-Gelu Toderașc și Larisa Elena Voinea, la secțiunea Poezie, Diana Cazamir și Maria Căpriță, la secțiunea Eseu.

„Concursul «Luceafărul» are ca scop evidențierea implicațiilor culturale ale cosmogoniei. Obiectivele proiectului sunt identificarea și încurajarea elevilor cu aptitudini literare și cultivarea talentului în rândul elevilor de liceu și gimnaziu în realizarea unor lucrări literare pe teme cosmogonice. Într-o perioadă în care tinerii sunt tot mai atrași de computer și de internet, se impune potențarea atașamentului lor la cultură în general, la literatură în special. Concursul «a crescut» de la o ediție la alta, adunând elevi din diverse regiuni ale României, precum București, Călărași, Constanța, Neamț, Prahova, Tulcea și Vaslui, dar și din Republica Moldova”, ne-a declarat profesorul Ioan Adam, președintele AAS.

Pentru festivitatea de premiere Consiliul Local Bârlad a pus la bătaie 1.500 de lei, banii fiind împărțiți elevilor care au obținut premiul I la fiecare secțiune. De asemenea, AAS a oferit tuturor participanților diplome și revista „Pași spre infinit”, iar Asociația „Cronos”, prin președintele Sergiu Frangulea, a oferit câte un tricou elevilor distinși cu premiul II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 3 =