Partea periculoasă a iernii: Feriți-vă de țurțuri!

După căderile abundente de zăpadă de acum câteva zile, multe blocuri s-au „căptușit” cu țurțuri ce ating chiar și un metru lungime. Ieri, au început să se topească și să cadă, reprezentând un adevărat pericol pentru trecători. Mulți dintre cei care sunt atenți să nu alunece pe gheață habar nu au că pericolul vine și de sus!

Ninsoarea serioasă de acum câteva zile ar putea aduce și multe necazuri. Pe lângă faptul că zăpada depusă pe carosabil a încetinit intervenția ambulanțelor și a celorlalte echipaje de prim ajutor, gerul din timpul nopții a mai venit cu o belea. La streșinile multor blocuri s-au format țurțuri atât de mari și de groși, încât oricine merge pe sub ei își riscă viața. Problema e că oamenii sunt foarte atenți la ghețușul de pe trotuare, încercând să evite căderea și fracturarea membrelor, așa că nu se mai uită în sus ca să vadă că „franjurii de gheață” ce atârnă se pot desprinde și le pot provoca leziuni foarte grave. În plus, aproape jumătate din lățimea trotuarelor (cea dinspre stradă) este ocupată cu mașinile parcate, iar cetățenilor nu le mai rămâne loc să treacă decât pe acolo unde pericolul este mai mare.

Ieri, spre exemplu, când a dat puțin soarele, țurțurii au început să se topească și să picure de la aproape 20 de metri înălțime. Chiar și așa, prea puțini erau cei care le observau și, odată cu ele, pericolul de a merge pe trotuare.

Îndepărtarea țurțurilor și a zăpezii sau gheții din fața scărilor de bloc revine în sarcina asociațiilor de proprietari și a persoanelor fizice, iar în cazul firmelor și a magazinelor – în sarcina agenților economici. În cazul în care reprezentanții primăriei decid să verifice la fața locului și constată că respectivii nu și-au făcut treaba, pot fi aplicate amenzi de până la 2.500 de lei!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui le reamintește cetățenilor faptul că de îngrijirea și curățarea clădirilor și fațadelor se ocupă proprietarii sau asociațiile de locatari, pompierii acționând numai dacă arhitectura imobilelor este greu accesibilă. În caz de pericol iminent de cădere a țurțurilor de pe clădiri înalte, proprietarii au obligația să ia măsuri de avertizare și de marcare a perimetrului expus riscurilor. Pentru a evita asemenea evenimente nefericite, se recomandă:

– curățarea de către proprietari sau asociațiile de proprietari a acoperișurilor clădirilor în limita posibilităților și marcarea zonelor unde există riscul căderii de țurțuri sau zăpadă;

– atenționarea cetățenilor care doresc să parcheze mașinile în apropierea blocurilor pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor;

– curățarea trotuarelor și străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiți să meargă pe lângă imobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × four =