Absolvenții din domeniu nu acoperă cererea de pe piață: Tot mai mulți tineri vasluieni se îndreaptă spre IT

Interesul manifestat de elevii de liceu din județ pentru a performa la diversele faze ale olimpiadei de informatică este motivat și de căutarea pe care o au specialiștii IT pe piața muncii.

Administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, acestea sunt doar câteva dintre joburile la care visează mulți dintre elevii vasluieni, cei care, de câțiva ani, înregistrează rezultate extraordinare la olimpiada de informatică.

Cu toții știu că sunt locuri de muncă bine plătite, dar pentru care trebuie să se pregătească ani la rând. Cel mai important, toate meseriile viitorului necesită cunoștințe de IT&C (tehnologia informației și comunicațiilor), capitol la care sistemul de învățământ din țara noastră mai are încă multe de făcut.

Cerere și ofertă pe piața muncii

Deși numărul de angajați din sectorul IT a crescut semnificativ în ultimii ani, angajatorii se confruntă cu un deficit mare de personal, având în vedere că facultățile de profil livrează anual circa 7.000 de absolvenți, iar nevoia de pe piață este cel puțin dublă. De multe ori, oficialii din companii spun că sunt nevoiți să refuze proiecte noi pentru că nu au suficienți oameni pentru a le executa.

În România, mai ales în zonele București-Ilfov și Cluj, nevoia de programatori depășește cu mult oferta universităților. Specialiștii spun că, în curând, toate joburile vor necesita, într-un fel sau altul, abilități digitale. Să creezi o pagină web, să dezvolți o aplicație pentru echipamente mobile etc. sunt abilități necesare și utile cam în orice domeniu.

Conform celor de la Forbes, România are aproape 70.000 de specialiști în acest sector, reprezentând cel mai mare număr de angajați în IT din Europa continentală! Iar dacă va continua așa, în doi-trei ani, țara noastră va putea concura cu Londra.

Salarii

Domeniul este foarte atractiv, mai ales pentru tineri, din perspectiva salariilor. Specialiștii din IT nu-și fac griji pentru ziua de mâine, dacă ajung să lucreze pentru o firmă din acest sector. Se plătește bine, dar se și cere un efort susținut, dedicare și inovație.

Salariul mediu în domeniu a ajuns la 6.000 de lei net pe lună, de trei ori mai mare decât în anul 2008! Spre comparație, salariul mediu pe economie este de aproximativ 2.400 de lei net pe lună, de 1,7 ori mai mare decât în 2008.

În afară de salarii, angajații fideli din IT sunt motivați cu bonusuri consistente: excursii în marile capitale ale Europei, recompense în funcție de vechimea în firmă și de rezultatele obținute, acces gratuit la fitness și piscină în cadrul unui complex exclusivist, discounturi la furnizori de servicii de sport și wellness, accesul la o bibliotecă virtuală șamd.

Creșterea sectorului IT&C este o constantă a ultimilor ani, iar datele recente reconfirmă po­ziționarea strategică a Româ­niei în zona tech. Sectorul IT&C nu doar că a avut a doua cea mai mare contribuție la creșterea PIB în 2017, dar a depășit atât agricultura, cât și con­strucțiile în ceea ce privește contribuția la formarea PIB-ului! Ponderea a crescut până la 5,6% din PIB, față de 3,9% cât mai înseamnă agricultura (unde lucrează două milioane de oameni).

Referitor la rentabilitate, să ne amintim remarca profesorului universitar Nicolae Mărgineanu, care dădea ca exemplu de schimb neechivalent: patru ore de muncă agricolă în schimbul unei ore de muncă industrială. La vremea când el scria despre această problemă (1972), un calculator avea valoarea unui vagon de cereale.

Programatorii, scutiți de la plata impozitului pe venit

Scutirea se realizează pentru firmele cu venituri de cel puțin 10.000 de dolari SUA pentru fiecare angajat. Posturile pentru care se acordă scutirea de impozit, respectând și celelalte condiții ale actului normativ, sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem informatic, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 6 =