Aniversat la 96 de ani: Cel mai bătrân jandarm din județ

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui a avut loc Ziua Veteranului. Invitat de onoare a fost lt.col. (r) Ghiorghe Rotaru, cel mai bătrân jandarm din județ, care a primit o plachetă și o diplomă de excelență.

Astăzi, cel mai bătrân jandarm din Vaslui a fost cinstit de conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) și Instituția Prefectului. Este vorba despre lt.col. (r) Ghiorghe Rotaru, din Dragomirești, care, la cei 96 de ani ai săi, încă se ține drept și mândru, așa cum a fost o viață.

”Faptele și munca, împletite cu credință, curaj și încredere, reprezintă istoria celui mai bătrân jandarm din județ, care și-a pus viața în slujba binelui. Cunoscând astfel de caractere puternice, șlefuite cu dalta sacrificiului și a războiului, înveți să-ți apreciezi și să-ți iubești mai mult rădăcinile, semenii și să fii recunoscător că pe umerii lor s-a clădit prezentul. Îi mulțumim pentru dragostea față de țară și pentru modelul uman și militar pe care îl reprezintă pentru tânăra generație”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica, prezent la eveniment alături de subprefectul Mircea Gologan.

Lt.col. (r) Ghiorghe Rotaru

Locotenent-colonelul în retragere s-a născut la 8 iulie 1922, în comuna Dragomirești, fiind singurul băiat dintre cei patru copii ai unei familii cu tradiție în arma “jandarmi”. Bunicul și tatăl său au fost jandarmi. Unul din marele regrete ale lui Ghiorghe Rotaru este că băiatul său a renunțat la Jandarmerie, plecând în străinătate.

A terminat zece clase, dintre care trei la seral. A dat examen la București și a intrat, ca voluntar, la Școala Militară, arma “jandarmi”. Primul an l-a făcut la Timișoara. A urmat apoi cursurile Centrului tehnico-științific Cluj, unde, timp de șase luni, a învățat criminalistică și pregătire conductori câini serviciu (urmărire și însoțire). Al doilea an îl găsește la Drăgășani. După absolvire, este numit ca ajutor de șef de post la Legiunea de Jandarmi Slatina – Compania 21. În anul 1943, a fost detașat la Postul de Jandarmi Păroși – Slatina pentru șase luni. La 20 februarie 1944, este încadrat la Legiunea de Jandarmi Tecuci, iar la 25 octombrie 1944 este mutat la Centrul 4 Jandarmi – Legiunea Olt.

”Experiența de război a început odată cu plecarea lui, noaptea, spre Turnu Măgurele. De aici au fost îmbarcați pe bacuri cu destinația Galați. În timpul deplasării, au fost atacați de avioanele nemțești. Atunci a simțit pentru prima oara cât de aproape e moartea. După ce au reușit să ajungă la Galați, au plecat, pe jos, spre Iași. Spre front a plecat de la Podul Iloaiei, apoi a trecut în Basarabia. Pe timpul deplasărilor armatei române, jandarmii au executat patrule pedestre, care  asigurau și coordonau circulația trupelor în bune condiții. Legiunea de jandarmi din care făcea parte a fost responsabilă cu siguranța Diviziei 21 Infanterie, lângă Prut”, a spus lt.col. Gabriel Răduță, reprezentantul IJJ Vaslui.

În anul 1944, a participat la campania din Ungaria și Cehoslovacia. În Ungaria, el și cinci camarazi au fost prinși de unguri, dezarmați, dezbrăcați și legați, urmând să fie executați. Au fost salvați în ultima clipă de soldații ruși, care le-au oferit îmbrăcăminte și arme. După război, au fost trimiși în concediu nelimitat, fiind înlocuiți de ofițeri și subofițeri de Infanterie. Au fost rechemați în rândurile Miliției, la pază și ordine, la Bacău, unde a fost și comandant de grupă, apoi și-a desfășurat activitatea în cadrul unui post de jandarmi. După ce a trecut în rezervă, a ocupat funcții de secretar și contabil.

În anul 1998, i-a fost conferită Medalia Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial, pentru serviciile militare aduse statului român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 5 =