Eveniment de marcă la Huși: “Un secol de la unirea Basarabiei cu Regatul României”

O pleiadă de personalități au fost prezente, ieri, a Huși, la simpozionul “Un secol de la unirea Basarabiei cu Regatul României”. În fața unei săli arhipline, invitații au “predat” spectatorilor de toate vârstele adevărate lecții de istorie.

Sala mare a Primăriei municipiului Huși a fost, ieri, neîncăpătoare pentru zecile de participanți la simpozionul “Un secol de la unirea Basarabiei cu Regatul României”, organizat de Colegiul Național “Cuza Vodă”, în parteneriat cu Episcopia Hușilor, Casa de Cultură “Alexandru Giugaru” și Cercul Militar Huși. Manifestarea, moderată de profesorul de istorie Costin Clit, a adunat la aceeași masă personalități de pe ambele maluri ale Prutului.

După intonarea imnului național, cuvântul de deschidere i-a aparținut profesoarei Manuela Iacob, directoarea Colegiului “Cuza Vodă”: “Vă mulțumim că sunteți alături de noi, astăzi, când dorim să readucem din istorie, în memoria actuală, un moment important – Unirea Basarabiei cu Regatul României în martie 1918. Manifestarea face parte din seria evenimentelor pe care Colegiul Național «Cuza Vodă» le organizează pentru a marca și împlinirea a 100 de ani de la înființare”.

Prea Sfințitul (PS) Ignatie, episcopul Hușilor, și-a intitulat discursul “Dușmanul din mijlocul nostru: neunirea”: “În general, în asemenea momente de recurs și de cinstire cuviincioasă a unui eveniment din istoria neamului nostru, avem două tendințe: fie devenim patetici, sentimentali și, în consecință, potențiali irealiști, fie devenim fataliști și total neîncrezători, susținând că nimic din trecut nu poate fi cu adevărat repetabil. Chiar dacă, uneori, istoria nu se repetă, cred că este esențial ca noi să întreprindem toate demersurile realizabile pentru reeditarea, la nivel simbolic și apoi concret, a unui eveniment major, luminos și binefăcător din istoria patriei noastre. Având în vedere etimologia greacă a cuvântului simbol, care înseamnă a aduna, putem spune că simbolul concentrează energiile înfăptuirii unui ideal, care devine o narațiune minunată a istoriei. O astfel de narațiune minunată și binecuvântată a fost prima unire din anul 1918: unirea Basarabiei cu Regatul României la 27 martie, conform calendarului de stil vechi, iulian, sau 9 aprilie, conform calendarului de stil nou, gregorian. Trecutul se pare că ne livrează soluția pentru ceea ce Pan Halippa, vicepreședintele Sfatului țării din 27 martie 1918, a afirmat cu mâhnire, la Congresul ostașilor moldoveni din 20 octombrie 1917: «Cel mai mare dușman este în mijlocul nostru. Acesta este neunirea. Frații mei! Biruiți acest strașnic dușman și noi vom birui totul». Prin urmare, dacă vrem să «biruim» acest duh de «neunire», avem imperioasă nevoie de tripticul lui Ion Nistor, care să devină pânza freatică a Basarabiei spirituale, culturale și istorice: credință ortodoxă sub jurisdicție canonică românească, cultură în limba română și un popor profund conștient de românitatea sa. Acest triptic va face ca duhul «neunirii» să nu mai aibă hegemonie în conștiințele românilor din dreapta și din stânga Prutului”.

Primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, a spus că evenimentul reprezintă “o adevărată lecție de istorie”: “România s-a unit cu marea familie europeană la 1 ianuarie 2007 și îmi doresc ca Uniunea Europeană să ia Basarabia și să o aducă sub oblăduirea ei, alături de patria-mamă, România. Astăzi, la Huși, intelectualii români din stânga și din dreapta Prutului, cărora le mulțumesc pentru entuziasmul manifestat și luările de poziție, țin tinerei generații o adevărată lecție de istorie, din care trebuie să răzbată adevărul despre eterna noastră Basarabie, cu speranța revenirii la patria-mamă. Tineretul are obligația morală de a înțelege trecutul și greșelile sale pentru ca acestea să nu mai fie repetate!”.

ISJ Vaslui, sute de activități în anul Centenarului

La eveniment a fost prezentă și Gabriela Plăcintă, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), care a făcut un tablou al evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri: “Anul acesta s-a adunat un buchet imens de activități dedicate Centenarului, iar Colegiul «Cuza Vodă» din Huși cred că a pășit primul, cu dubla aniversare. Tocmai de aceea ne-am gândit să stimulăm curiozitatea și ambiția pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul de astăzi se numără printre cele mai de substanță dintre cele 1.000 de activități pe care le pregătim. Ne-am propus să invităm colegi din Basarabia, tot 1.000, iar în lunile aprilie și mai vor sosi aproape 500 de cadre didactice la activitățile noastre. Totodată, vom continua să semnăm acorduri de parteneriat cu Ministerul Educației din Republica Moldova, cu Inspectoratul Școlar Național, cu raioane din Republica Moldova și vom continua să ne deplasăm în Republica Moldova. Vrem să semnăm acorduri de parteneriat cu cel puțin 100 de unități de învățământ de la noi și 100 de dincolo de Prut. Pe 29 noiembrie, toată suflarea din învățământ va purta un simbol național”.

Academicianul Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a militat și el pentru unire: “Dacă noi am fi avut, la începutul anilor ’90, la București și Chișinău, oameni politici cu dragoste de neam, eram de mult o țară! Oamenii politici de la Chișinău și de la București vorbesc despre unire o singură dată la patru ani! Avem 140 de localități din Basarabia care vor unirea cu țara! Eu am concluzionat pentru mine: nu din mare curaj semnează ei această declarație de unire, ci din disperare; cum poți scăpa de sărăcie, de corupție, de depopularea Basarabiei, de Dodon (Igor Dodon, președintele Republicii Moldova – n.r.)? Doar unindu-te cu țara! Iată de ce vrem să fim împreună!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 8 =