Eveniment rar: Pui de zebu născut la Zoo Bârlad!

Perechea de zebu, o specie de ierbivore din Asia de Sud, care a fost adusă la Grădina Zoologică Bârlad în mai 2017 are un urmaș. Puiul a venit pe lume pe 6 martie și a fost botezat „Ghiocica”.

Din mai anul trecut, Grădina Zoologică Bârlad și-a îmbogățit colecția de animale cu o femelă și un mascul de zebu, o specie de ierbivore din Asia de Sud, cunoscută sub denumirea de bovină indiană. Perechea de zebu a fost primită cu titlu de donație de la Parcul Zoo Oradea. La acel moment, femela avea aproape un an, iar masculul, cam doi ani. Cele două exemplare au fost instalate în țarcul de lângă cămila Loretta, pentru a putea fi admirate de vizitatori.

La nici un an de atunci, masculul și femela de zebu au devenit părinți. Puiul de zebu a venit pe lume pe 6 martie, îngrijitorii botezându-l „Ghiocica”. Pentru că, în ultima vreme, au fost ninsori abundente și temperaturi foarte scăzute pentru luna martie, “fetița” a stat mai mult în adăpostul încălzit, așa că nu prea s-a făcut văzută de vizitatori.

„«Ghiocica» se comportă normal, este sănătoasă, zburdă până la limita cu zăpada și se întoarce pentru că încă nu e convinsă că pășește pe teren așezat”, ne-a declarat ing. Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad.

În acest an, Zoo Bârlad și-a îmbogățit colecția de animale cu un mascul de zimbru, adus de la Parcul Natural Vânători, județul Neamț. A costat 18.000 de lei, banii fiind alocați de Consiliul Local printr-o rectificare bugetară.

„Ni-l dorim de mai mulți ani. Este un mascul tânăr, în vârstă de cinci ani, și sperăm ca în viitorul apropiat să putem reproduce un zimbru în captivitate, ceea ce este un lucru deosebit. Zimbrul rămâne în continuare emblema Moldovei și ni l-am dorit întotdeauna în colecție pentru că mi se pare corect să fie la el acasă aici, la Bârlad. Ne-am dori să completăm perechea pentru watusi, noi avem un mascul și am vrea o femelă. În momentul în care am avea spațiul necesar, am mai putea aduce feline mari, respectiv o pereche de tigri siberieni, pentru că noi avem tigri bengalezi”, a mai spus directorul Cărăbăț.

Grădina Zoologică din Bârlad a fost înființată în anul 1959, dispune de o suprafață de 5,6 hectare și adăpostește câteva sute de animale din peste 70 de specii. Se numără printre cele 14 astfel de obiective turistice încă deschise în țară și printre puținele din Moldova. Aici pot fi văzute de aproape animale autohtone sau exotice, precum urși, lupi, capre de Camerun și capre iordaniene, struți Emu și struți Nando, berbeci cu coamă, mufloni europeni, zimbri, zebu, ponei, vulpi, maimuțe, sconcși, ratoni, lame, lei, cerbi, jaguari, tigri, porci vietnamezi, câini, pisici, măgari, iepuri, porcușori de Guineea etc. De asemenea, pot fi admirate o mulțime de specii de păsări ținute în cuști – canari, peruși, papagali, porumbei, vulturi, șoimi, bufnițe, fazani, păuni etc. – dar și afară, la bazinul cu apă – lebede, pelicani, cocori, gâște, berze, rațe etc. Nu în ultimul rând, în Acvariu-Terariu pot vedea aligatori sau reptile (șerpi, iguane etc.), precum și câteva specii de pești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 2 =