Poftiți la expoziția dedicată scriitorului George Ivașcu!

Bârlădenii sunt invitați la vernisarea unei noi expoziții organizate la Muzeul „Vasile Pârvan”, care va fi dedicată scriitorului George Ivașcu (1911-1988) și intitulată „Mărturii memoriale din colecția scriitorului George Ivașcu”. Vernisajul este programat pentru sâmbătă, 31 martie, începând cu ora 11.30, în sala „Vasile Palade” a sediului central al muzeului. Evenimentul va fi prezentat de scriitorii Horia Zilieru și Mircea Coloșenco.

„Prin bunăvoința fiicei scriitorului, Raluca Voichița Ivașcu, și a surorii scriitorului, Ana Ivașcu, muzeul nostru deține o bogată colecție de carte cu dedicație și autograf, corespondență, artă plastică și decorativă, precum și obiecte personale care au aparținut scriitorului George Ivașcu, expuse permanent la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235. Întrucât fondul de carte cu dedicație și autograf este consistent, neputând fi expus în totalitate în spațiul destinat colecției, ne-am propus ca, prin intermediul acestei expoziții temporare, să aducem în atenția publicului exemplarele de carte care conțin cele mai interesante dedicații semnate de mari scriitori contemporani, precum Adrian Beldeanu, Alexandru Raicu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana, Aurel Baranga, Cezar Ivănescu, Constanța Buzea, Nichita Stănescu, Gala Galaction, Geo Bogza, Marin Sorescu, Marin Preda, Nicolae Manolescu, Paul Everac, Octavian Paler, Valentin Silvestru, Horia Zilieru și mulți alții. Expoziția va mai cuprinde cărți și manuscrise ce poartă semnătura lui George Ivașcu, precum și lucrări de artă plastică din colecția scriitorului”, ne-a declarat muzeograful Alina Butnaru, organizatorul expoziției.

Profesorul universitar și scriitorul George Ivașcu a colaborat la ziarul „Lumea”, nu înainte de a fi fost redactor al revistei antifasciste „Manifest”, suspendată în 1936. Alături de George Călinescu, a colaborat ca secretar de redacție la „Jurnalul literar” între 1939-1940, în 1940 publicația fiind suspendată. George Ivașcu s-a implicat atât în ziaristică, scriind la „România literară”, „Victoria”, „Revue Roumaine”, „Romanian Review”, „Arcades”, „Contemporanul” etc, cât și în activitatea de promovare a politicii și ideologiei din acele vremuri. După 1944, a colaborat la „Tribuna poporului”, sub conducerea lui George Călinescu, și la „Victoria”, păstorită de N.D. Cocea.

George Ivașcu este autorul „Istoriei literaturii române” (I, 1969) și primul editor al lui Blaga (1962, 1966). A fost inițiatorul și unul dintre fondatorii revistei „Contemporanul” (1946), unde au apărut cronici literare și de politică externă sub semnătura sa. Cât timp s-a aflat la conducerea acestei reviste, adică până în 1971, a girat debutul multor tinere talente, afirmate mai apoi în literatura română. Ca publicist, a abordat teme diverse, atât de interes general, cât și particular, fiind un jurnalist desăvârșit, creator al cuvântului și un animator de idei, așa cum îl numea George Călinescu.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 31 martie – 30 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 12 =