Terenuri agricole în pericol de băltire

În urma întrunirii comitetelor de situații de urgență la nivel teritorial, care au stabilit anumite zone cu exces de umiditate pe terenurile agricole, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), a stabilit nevoia de punere în funcțiune a stațiilor de pompare pentru desecare pe raza a 16 județe, între care și Vasluiul.

“ANIF Vaslui a răspuns prompt tuturor solicitărilor de desecare venite de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dar și la cererea beneficiarilor privați. Este vorba despre stațiile de pompare reversibilă (care se folosesc și la irigații și la desecări) de la Pogănești, Săratu, Bumbăta și Berezeni și stația de desecare de la Doniceasa. Surplusul de apă îl direcționăm în râul Prut. În zona Albița-Fălciu avem o depresiune de circa 100 de kilometri pătrați unde se adună apa. Pompele vor funcționa permanent până la desecare. Suntem în legătură și cu Apele Române, iar când ei vor decide că vor elibera apă din baraje, noi o vom pompa în Prut. Costurile pentru serviciile de desecare sunt asigurate în cea mai mare parte din bugetul ANIF, doar beneficiarii privați având o contribuție mică, de aproximativ 5% din total”, a declarat Anton Cezar, directorul ANIF Vaslui.

De menționat că acumulările de la Solești și Pușcași, utilizate pentru alimentarea cu apă a municipiului Vaslui, sunt departe de a atinge nivelul maxim de retenție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − nineteen =