Manifestare la Muzeul Județean

“Unirea Basarabiei cu România” a fost tema unui simpozion științific organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. Acad. Radu Ștefan Vergatti, de la Academia Oamenilor de Știință din România, a venit în fața publicului, format în mare parte de elevi, cu un simbol al înfăptuirii unirii de la 27 martie 1918, Ștefan Ciobanu, căruia i-au fost evidențiate acțiunile întreprinse în lupta pentru unirea Basarabiei cu România.

A urmat dr. Liviu Țăranu, reprezentantul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cu o serie de reflecții și perspective cu privire la unire.

Asist.univ.dr. Oleg Danilceac, de la Universitatea de Stat ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” Cahul, a prezentat ”Aspecte din activitatea Directoratului General responsabil pentru probleme de justiție și culte (1917-1918)”, iar prof. Oltea Rășcanu-Gramaticu, din Bârlad, a adus în prim-plan ”Un enciclopedist basarabean – B.P. Hașdeu”.

În final, prof. Papana Maxim, de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Cahul, a răspuns la întrebarea ”Sfatul țării – organ al patrioților sau naționaliștilor?”.

Simpozionul se înscrie în Programul Național ”Centenarul Marii Uniri – 2018” și a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la săvârșirea actului istoric al Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 1 =