Răsfoind presa de altădată… (12): Vacanța de primăvară

Activități agricole la CAP Dumești, raionul Negrești (1967)

“22 martie, ora 8. Soneriile școlilor n-au mai anunțat începerea orelor. Toți copiii de vîrstă școlară au intrat în vacanță. Pînă la data de 5 aprilie, și elevii din regiunea Iași vor avea posibilitatea să-și petreacă vacanța într-un mod plăcut și instructiv” – „Flacăra Iașului” din 27 martie 1967.

Pe 27 martie 1967, elevii erau în vacanță de cinci zile (în vremurile noastre, se dau vacanțe ori de câte ori apare vreun fulg de zăpadă…). Iată anunțul publicat în cotidianul regional „Flacăra Iașului” care va fi umplut sufletele copiilor de bucurie, și spun asta din propria experiență a fostului școlar ce pe atunci era în clasa a III-a: „22 martie, ora 8. Soneriile școlilor n-au mai anunțat începerea orelor. Toți copiii de vîrstă școlară au intrat în vacanță. Pînă la data de 5 aprilie, și elevii din regiunea Iași vor avea posibilitatea să-și petreacă vacanța într-un mod plăcut și instructiv”.

După acest preambul frumos, se trecea la tăierea grosieră a „chiroanelor”: „Vor avea loc simpozioane, seri culturale, întîlniri cu scriitori și oameni de știință (…) se vor efectua vizite la monumente istorice”. Eu știam doar că eram în vacanță și că ne bucuram de acest lucru, fără să ne întâlnim cu niscaiva scriitori sau cetățeni omniscienți.

Degradări și rugby

O știre foarte scurtă aducea în lumină sancțiunile aplicate unor lucrători ai Autobazei Bârlad din cadrul Direcției Raionale de Transporturi Auto (DRTA). Astfel, “conducătorul auto Gheorghe Botoi a fost retrogradat din funcție, urmînd ca pentru o perioadă de două luni să lucreze în garaj ca spălător. Taxatoarea Aneta Scînteie a fost sancționată cu «mustrare»”. Ce făcuseră cei doi de pățiseră o asemenea rușine? „Într-una din zilele trecute au bruscat doi din pasagerii care călătoreau cu autobuzul pe ruta Bîrlad-Ivești”, lămurise jurnalistul.

Eduard Solomon a publicat pe pagina a treia a ziarului o cronică a meciului cu balonul oval susținut pe terenul propriu de „Rulmentul” în compania celor de la „Farul” Constanța. Cu toate că bârlădenii au câștigat cu scorul de 6-3, nu se reflectase tot adevărul din teren, în condițiile „superiorității în joc a metalurgiștilor bîrlădeni care au dominat cu autoritate mai bine din 70 de minute din joc”.

Fiind încă în zona sporturilor, am reținut o cronică a evenimentelor ce urmau a se desfășura cu proxima ocaziune în regiunea Iași. Gazetarul Radu Costin afișase un mare semn de întrebare vizavi de o probă de forță: „Suntem anunțați că tot azi și mîine (25 și 26 martie 1967 – n.a.) cei mai puternici halterofili juniori din Bîrlad (Rulmentul) și Iași (Nicolina și Universitatea) vor lupta pentru cîștigarea titlurilor regionale. Unde or fi halterofilii din Pașcani, Huși, Vaslui, Hîrlău, Negrești?”. Cel mai probabil, nici nu se inventase acest sport pe meleagurile citate, ce să mai spun.

Anecdote și curiozități

Foarte rar, posacii diriguitori ai cotidianului ieșean dădeau drumul și unor glume ca să se mai descrețească frunțile îngrijorate de planuri și de depășiri ale muncitorimii loco. Pe pagina a III-a, au fost publicate trei glumițe pe care îmi permit să le reproduc deoarece sunt atât de anoste și fade, de-ți strepezesc dinții.

Prima: „Șeriful către martor: «Spune, Jack, dacă ai văzut că se bat cu scaunele, de ce nu ai sărit să-i desparți?». Jack: «Aș fi sărit dar nu mai era nici un scaun liber!»”. (Hohote de râs preluuuuuungi!!!). A doua: „Discuție la clubul automobiliștilor: «Ținînd seama de dezvoltarea motorizării, la fiecare 100 km ar trebui să se construiască un motel bun». «Și la fiecare 50 km, un spital»!”. (Se țin toți cu mâinile de burți, se dau pe spate, râgâie, fâsâie!). A treia: „Doi bătrîni stau de vorbă: «- Unde va ajunge tînăra generație? – La bătrînețe, și va ajunge să se întrebe unde va ajunge tînăra generație!»”. (În sfârșit, râde mânzește și tov secretar cu propaganda de la raion, bașca doi-trei de pe la comune).

Curiozitățile fuseseră grupate sub titlul „Știați că…”. Una dintre ele suna așa: „John Kamouyanga este cel mai înalt om din lume, măsurînd nu mai puțin de 2,75 metri? El trăiește împreună cu mama sa în Transvaal (Republica Sud Africană). El poartă la pantofi numărul 100!!!”. O alta: „Primul vas prefabricat din lume a fost o corabie venețiană de război, construită în anul 1573 în numai două ore, în prezența regelui Henric al III-a al Franței?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =