Ședința de astăzi a Consiliului Local Bârlad: Undă verde la autorizarea de noi taxiuri!

Pentru a combate „pirateria” din rândul taxiurilor care circulă prin Bârlad, municipalitatea a decis să crească numărul autorizațiilor eliberate pentru această activitate de la 180, câte sunt în prezent, la 200. Astfel de documente nu mai fuseseră eliberate din 2007.

Așa cum a anunțat la jumătatea lui februarie, primarul Dumitru Boroș a inițiat un proiect de hotărâre ce presupune „modificarea și completarea alin. (3), lit. c), art. 8, secțiunea a doua, al Anexei nr. 1 la HCLM nr. 343 din 18.12.2007, pentru aprobarea Regulamentului de organizare și executare a serviciului de transport în regim de taxi și în regim de închiriere din municipiul Bârlad”. Inițiativa urmează să fie dezbătută în ședința de azi a Consiliului Local (CL), principala noutate adusă fiind faptul că, pe lângă cele 180 de taxiuri autorizate care își desfășoară activitatea în oraș, acum se vor putea elibera 20 de noi autorizații. Se dorește astfel ca „pirații” din taximetrie să intre în legalitate, respectiv să plătească taxe și împozite ca și cei autorizați. Taxa pentru eliberarea autorizației de transport în regim de taxi, persoane sau bunuri, așa cum a fost votată de consilieri în decembrie 2017, este de 250 de lei. Ar trebui ca „pirații” să-și permită să o achite…

„În pofida derulării unor lucrări ample de modernizare a infrastructurii locale de transport, în municipiul Bârlad există încă un număr important de străzi de pământ și pietruite, improprii pentru deplasarea în condiții optime de confort și siguranță. Creșterea accesibilității și mobilității persoanelor și bunurilor în interiorul Bârladului impune mărirea numărului de taximetre. Măsura de mărire a numărului maxim de autorizații și copii conforme care se vor atribui autovehiculelor pentru efectuarea serviciului de transport de persoane în regim de taxi este propusă și ca urmare a numeroaselor solicitări formulate în scris de persoanele care doresc să presteze în condiții de legalitate serviciul public de transport persoane în regim de taxi, pe lista de așteptare fiind cel puțin zece persoane fizice sau juridice, unele cu vechimea cererii de peste patru luni”, se arată în expunerea de motive.

„Menționez că această hotărâre de a mări numărul maxim de autorizații și copii conforme am avut-o ca subiect de discuții în mai multe ocazii, în întâlniri repetate cu reprezentanții taximetriștilor, precum și cu reprezentanți ai conducerii Poliției Bârlad, măsura find necesară și pentru intrarea în legalitate a mai multor persoane fizice și juridice care prestează activitatea de taximetrie ilegal și care au solicitat autorizarea. Pe considerentul că, din anul 2007, nu s-a mai efectuat nicio modificare a numărului maxim de autorizații și copii conforme care se vor atribui autovehiculelor pentru efectuarea de transport în regim de taxi și în regim de închiriere, propun ca aceste număr maxim să fie alcătuit astfel: 200 de autorizații taxi transport persoane, 20 de autorizații pentru transport marfă, 20 de copii conforme pentru transport persoane în regim de închiriere, 10 autorizații rent-a-car”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Reamintim că, la finele anului trecut, consilierii bârlădeni au aprobat un proiect de hotărâre ce viza stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pe anul 2018, printre acestea numărându-se și câteva ce fac referire la activitatea de taximetrie, pentru care până în 2017 nu se plătea nicio taxă. Evident, imediat ce a intrat în vigoare, a izbucnit un scandal între taximetriștii autorizați și cei care își desfășoară activitatea ilegal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 7 =