Sfaturile Protecției Consumatorilor: Pregătiți deja masa tradițională de Paște? Aveți mare grijă!

“Vă recomand să cumpărați alimentele perisabile numai din locuri amenajate și autorizate care dispun de echipamente, care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate”, a explicat comisar-șef Constantin Vasilache, coordonatorul CJPC Vaslui.

Este perioada premergătoare Sărbătorii Pascale, așa că mulți vasluieni au început deja să-și facă aprovizionarea.

“Pentru ca produsele pe care doriți să le utilizați să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpărați alimentele perisabile (carne de miel, pește, ouă etc.) numai din locuri amenajate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, piețe) care dispun de echipamente (vitrine frigorifice, termometre), care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate”, a explicat comisar-șef Constantin Vasilache, coordonatorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui, care a oferit recomandări utile la cumpărarea produselor specifice Sărbătorilor Pascale.

Carnea

Achiziționarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate, și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții, aveți garanția unui produs sigur, care nu vă va afecta sănătatea.

Comisar-șef Constantin Vasilache, coordonatorul CJPC Vaslui.

“Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul oferit este mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport și depozitare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția. Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, eventualele semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea (miel) trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Ca măsură de prevedere suplimentară, este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice ierbivorelor (la dentiție se va urmări în special lipsa caninilor)”, a menționat șeful CJPC.

De asemenea, se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

Ouăle

Evitați cumpărarea de la marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este mai mic.

“Ouăle trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul, semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (XL – foarte mare, adică mai mare sau egală cu 73 g; L – mare, adică mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; M – medie, adică mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; S – mică, adică sub 53 g); o indicație a metodei de creștere a găinilor; o explicație a semnificației codului producătorului; data de valabilitate minimă. Se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica și concordanța dintre prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă”, a subliniat Vasilache.

Vopseaua de ouă

Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiunile de utilizare și data durabilității minimale.

Atenție! Nu utilizați vopsea cu alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

Produsele de patiserie (cozonaci, checuri etc.)

Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute, iar personalul trebuie să poarte echipament de protecție sanitară a produselor. Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și inscripționată pe etichetă/ambalaj.

Ciocolata

Eticheta trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, ambalatorului sau distribuitorului, numele și adresa importatorului sau distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă, condiții de depozitare. Produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

“Pentru ciocolată și produse din ciocolată, se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente. În cazul ciocolatei umplute, se menționează produsul de umplutură și adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășeste 1% din masa produsului. Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere, fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific. Drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă”, a mai spus șeful CJPC.

Vinul

Conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului, importatorului sau îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile cu concentrația alcoolică mai mică de 10%.

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului în funcție de conținutul de zaharuri.

“Aspectul lichidului: culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri. Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor”, a încheiat comisar-șef Constantin Vasilache.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =