180 de ani de la nașterea părintelui spiritual: Zilele Școlii „Stroe S. Belloescu” Bârlad

Pe 20 martie, s-au împlinit 180 de ani de la nașterea profesorului și filantropului Stroe S. Belloescu, cel care dă numele unei unități de învățământ gimnazial din Bârlad. Pentru a marca momentul, elevii și cadrele didactice sărbătoresc „Zilele școlii”. 

Pe 20 martie, s-au împlinit 180 de ani de la nașterea profesorului și filantropului Stroe S. Belloescu. Pentru a marca momentul, elevii și cadrele didactice de la unitatea de învățământ bârlădeană care-i poartă numele sărbătoresc „Zilele școlii”.

Manifestările au început cu o prezentare a instituției, în cadrul căreia învățătorii și profesorii și-au propus să evidențieze rezultatele obținute de elevi. Au urmat concursul interjudețean „Tradiții și obiceiuri românești” și vernisarea expoziției „România cu trecut și viitor”.

„La concurs au fost înscrise 140 de lucrări și 40 de soliști vocali, formații de dansuri populare, soliști instrumentali și scenete, din Bârlad și zonele limitrofe, iar concurenți din alte șapte județe au trimis CD-uri. Plecând de la afirmația «Un popor fără tradiție este un popor fără viitor», dorim ca să sădim în inimile copiilor dragostea pentru frumos și autentic, armonie, grație, ritm. Concursul «Tradiții și obiceiuri» este o poartă deschisă de transmitere și de perpetuare a tezaurului nostru folcloric în rândul elevilor”, ne-a spus Nela Munteanu, organizatoarea competiției.

Manifestările aniversare continuă astăzi cu o nouă ediție a concursului „Stroe S. Belloescu – om de cultură, matematician și ctitor de școli și biserici”, organizat de profesoara Agata Palade, în colaborare cu Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu”. S-au înscris 47 de echipe a câte doi elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal, atât din Bârlad, cât și din zonele limitrofe.

Sâmbătă, 31 martie, se va desfășura Simpozionul național „Pe urmele lui Stroe S. Belloescu”. Activitatea va începe cu vizionarea expoziției „România în 100 de forme și culori”, după care elevii vor prezenta un program artistic. Activitatea va continua cu susținerea, pe secțiuni, a lucrărilor și se va termina cu prezentarea impresiilor și a eventualelor sugestii pentru viitoarea ediție.

„Manifestările propuse în aceste trei zile vor fi momente grandioase atât pentru instituția de învățământ, cât și pentru comunitatea noastră. Elevii se pot exprima liber, fără a fi constrânși de anumite modele sau tipare, putând astfel să capete încredere, să descopere și să experimenteze ceea ce le face plăcere, să valorizeze ceea ce ei înșiși au creat”, a menționat Maria Porumb, consilierul educativ al școlii.

Stroe S. Belloescu s-a născut pe 20 martie 1938, la Câmpina. A fost profesor de matematică la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din 1866 până în 1898, când a ieșit la pensie. A construit, în 1904, primul bust al lui Alexandru Ioan Cuza. Belloescu a fost un om de o extremă modestie, cu un înalt simț al datoriei și o caldă iubire de tineret și țărănime. Din veniturile sale a construit Casa Națională, în incinta căreia funcționează astăzi Biblioteca Municipală Bârlad. Îi mai poartă numele două școli, respectiv Școala Gimnazială Grivița și Școala Gimnazială nr. 10 Bârlad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − three =